Kadına yönelik şiddete artık hapis yok, hapiste olanlarsa tahliye olacak!

AKP’den kadın cinayetlerinin önünü açan yeni bir düzenleme yapıldı. Yasa ile kadına karşı şiddet kapsamında suç işleyen ve çoğu eşini "kasten yaralama", "hakaret", "tehdit" gibi suçlardan birkaç yıl ceza alan erkekler derhal tahliye edilecek.

TBMM'de 24 Ocak'ta kabul edilen 6411 sayılı yeni Denetimli Serbestlik Yasası, onay için Cumhurbaşkanı Gül’ün onayını bekliyor.

Hürriyet’ten Oya Armutçu’nun haberine göre, Gül'ün onayı ve Resmi Gazete'de yayınlanmasıyla birlikte yasa uygulanmaya başlayacak. Yasa ile kadına karşı şiddet kapsamında suç işleyen ve çoğu eşini "kasten yaralama", "hakaret", "tehdit" gibi suçlardan birkaç yıl ceza alan dayakçı kocalar derhal tahliye edilecek. Bu suçlar için ceza ertelemesi yolu da getirildiği gibi dayakçı koca hiç hapse girmeden cezası da ertelenebilecek.

Bu tehlike kamuoyunu ayağa kaldırırken, kadın örgütleri Cumhurbaşkanı Gül'den yasayı kısmen veto etmesi için kampanya başlattı. Kadın örgütleri, şiddet suçlarına dönük olarak özel bir infaz rejimi getirilmesini istiyorlar.

Cezanın caydırıcı olabilmesi için kadına karşı şiddet suçu işleyen erkeklerin cezalarının ertelenmemesini ve paraya çevrilmemesini talep ediyorlar. Yasanın kaderi ise şu anda Cumhurbaşkanı Gül'ün elinde bulunuyor. Gül, anadilde savunma hakkı, cezaevinde eşle mahrem görüşme imkanı da tanıyan bu yasayı aynen onarsa ilk etapta 15 bin mahkum değişikliklerden yararlanarak, cezaevlerinden derhal tahliye edilecekler. Gül'ün, dayakçı kocalara tahliye yolunu açan maddeleri kısmen veto edip yasayı TBMM'ye iade etmesi halinde, tepki çeken bu maddeler üzerinde revizyon yolu açılabilecek.

Tahliye yolu açılıyor
Kamuoyunda Anadilde savunma tasarısı olarak bilinen yasa Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda önemli değişiklikler getiriyor. Yasayla açık cezaevinde 6 ay kalma şartı 31.12.2015 tarihine kadar uygulanmayacak.
Meşruten tahliyesine bir yıldan az süre kalan mahkumlar açık cezaevinde 6 ay kalma şartı aranmaksızın tahliye edilecekler. Açık cezaevine ayrıldıktan sonra son 1 yılın denetimli serbestlik şartlarıyla toplum arasında geçirilebilmesine dönük önceki düzenlemede, 6 ay açık cezaevinde kalma şartı vardı.

Yeni düzenlemeyle 31 Aralık 2015 tarihine kadar bu 6 ay açık cezaevinde geçirme şartı uygulanmayacak. Böylelikle açık cezaevine geçme şartı kazanan mahkum, 6 ay burada kalma şartı aranmadan derhal tahliye edilecek. İlk etapta 15 binin üzerinde hükümlünün tahliyesi sağlanacağı bildiriliyor. Bu durumda eşini kasten yaralama (2-5 yıl), hakaret (3 ay-2 yıl, tehdit (6 ay-2 yıl)gibi suçlardan birkaç yıl ceza verilen ve neredeyse tamamı açık cezaevine ayrılma hakkını elde eden kocalar artık burada altı ay kalmaları gerek kalmadan salıverilecekler. Düzenlemenin şiddet sanıkları için af gibi işleyeceği ve patlatacağı tepkisi de gösteriliyor.

Ceza ertelemesi de var
Yasa kasten işlenen suçlarda üç yıl, taksirle işlenen suçlarda ise beş yıl veya daha az süreli hapis cezalarının infazı, çağrı üzerine gelen hükümlünün istemi üzerine, Cumhuriyet Başsavcılığınca ertelenmesini de öngörüyor. Ancak, terör suçları, örgüt faaliyetleri çerçevesinde işlenen suçlar ve cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlardan mahkûm olanlar, disiplin veya tzyik hapsine mahkûm olanlar hakkında ceza ertelemesi yapılamayacak.