İyi aşiret, kötü aşiret: Karşıda Bucak olunca DEM Parti 'ağalara savaş açtı'

CHP'den AKP'ye transfer olan Ali Murat Bucak iktidarın nimetlerini anlattı. Birçok noktada aşiretlerlerin desteğine itiraz etmeyen DEM Parti'yse kentte ağalara "savaş açtı".

Haber Merkezi

Yerel seçimlere günler kala gündeme gelen bir konu da binlerce üyesi bulunan aşiretlerin kimden yana tavır alacağı oldu. İktidar ve muhalefet partilerinin büyümesine göz yumduğu aşiretler bazı yerleşimlerde seçim sonucunu belirleyecek güce ulaştı.

Aşiretlerin hızla taraf değiştirdiği örneklerin yanı sıra siyasi partilerin de aşirete göre tutum aldığı örnekler mevcut. Bu iki örnek son olarak Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde yaşandı. Kentin en büyük aşireti 3'üncü defa parti değiştirerek AKP'ye geçti, birçok noktada aşiretlerlerin desteğine itiraz etmeyen DEM Parti'yse ağalara "savaş açtı".

AKP'li aday Bucak anlattı: İktidarın nimetleri

Urfa'da Bucak aşiretinin tanınmış isimlerinden Ali Murat Bucak, AKP'den Siverek Belediye Başkan adayı oldu. Bucak, AKP’den aday olduktan sonra kendisine sağlanan kolaylıkları yurttaşlarla bir araya geldiği toplantıda anlattı.

Bucak’ın AKP'li Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ ile olan diyaloğunu anlattığı kısım ise özellikle dikkat çekti. Bucak, şöyle konuştu:

“Binanın yerini nerede yapacağım? Karayollarında. Karayollarının içinde. Onu da Bekir Bozdağ’a dedim. Dedim ‘Yalnız, resmi yetiştiremeyiz. Arsa tahsili.’ Dedi, ‘Bir şey olmaz, sen başlarsan biz gerisini hallederiz.’ Yahu iktidar ne kadar güzel bir şey. Yahu biz 10 sene muhalefet, 10 sene ana muhalefet… Hiç bilmiyorduk, vali var kaymakam var… Şimdi arıyorum valiyi her şey 5 dakikada… Öyle güzel öyle güzel…”

Bucak, Siverek'te iki dönem Demokrat Parti'den belediye başkanlığı yapmıştı. Bucak daha sonra 2015’te yapılan genel seçimlerde CHP’den Şanlıurfa milletvekili adayı da olmuştu.

DEM Parti: Siverek'te ağalar ve türevlerine hak ettiği cevabı verelim

Siverek'te önceki yerel seçimde sandıktan ikinci çıkan DEM Parti'nin hedefindeyse "ağalar" vardı.

DEM Parti Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Ahmet Türk, ilçede katıldığı seçim bürosu açılışında ağa ve şeyhlere seslendi.

"Bugün ağa ve şeyhler sesimizi duysun; bu topraklarda zulüm devam ediyor. Dört parça Kürdistan'da Kürtlerin kazanımlarını kaybetmesi için saldırıyorlar. Ağa ve şeyhler utanmıyorlar mı? Kimsenin düşmanı değiliz, kendi haklarımızı istiyoruz. 31 Mart'ta şeyhlerin ve ağaların hak ettiği cevabı vermemiz lazım."

DEM Parti Urfa Milletvekili Ferit Şenyaşar da ağa ve şeyh göndermesi yaparak "31 Mart’ta Siverek Belediyesi’ni halkın belediyesi yapacağız. Siverek ne ağa ne de türevlerinin yeridir, Siverek halkındır. Bizi ağalar yönetmesin diye geliyoruz" diye konuştu.

Aşiretin iyisi, kötüsü var mı?

Aşiretler AKP'li yıllarda otoritesini artırdı ve yer yer kurumsal kimlikler kazandı. Muhalefetse bu tabloyu sessizce izledi. Muhalefet liderleri yıllardır Kürt emekçilerini oy deposu ve pazarlık aracı olarak gören aşiret liderlerine rozetler taktı, ziyaretlerde buluştu.

Son yıllarda aşiretler, yasal hüviyet kazanmak ve ticari ya da teknik işlerini kolaylaştırmak için dernekleşmeye başladı. Dernekler yasal bir zeminde aşiretlerin devinmesine kolaylık sağlarken aynı zamanda devlet görevlililerinin de aşiretleri muhatap alırken dernekler üzerinden temas sağlandığı için yasal ya da hukuki bir soruna da yol açmıyor.

Gelinen noktada, en ufak siyasi bir etkinlikte sokakları kuşatıp sokağa çıkma yasakları ilan eden kolluk kuvvetleri aşiretlerin gövde gösterisine sessiz kalıyor.

Aşiret ağaları artık sosyal medya klipleriyle boy gösteriyor, aşirete ait logoları taşıyan lüks hediyelik eşyalar, şatafatlı evler ve milyonluk arabalarla yapılan gövde gösterisi yapıyor. Nüfuzunu artırmak isteyen gençler aşiretlere davet ediliyor.