Obama Brezilya'ya hoş gelmedi!

ABD Başkanı Obama, Brezilya’ya gerçekleştirdiği iki günlük ziyaret kapsamında dün Rio de Janeiro kentindeydi. Yaptığı konuşma sırasında protesto gösterileri düzenlenirken, iki üke yetkilileri önemli ticari anlaşmalar gerçekleştirdi.

Obama’nin Brezilya’ya gerçekleştirdiği iki günlük ziyaret, dün Rio de Janeiro’da varılan bir dizi önemli ticari, stratejik ve eğitim işbirliği anlaşmaları ile sona erdi. Obama ülkeye ayak basmadan bir gün önce Rio’daki ABD Konsolosluğu önünde PSTU’nun (Birleşik Sosyalist İşçi Partisi) protesto eylemi sırasında polisin saldırısı ve 13 kişinin tutuklanmasıyla sonuçlanan gösteriler dün de devam etti.

Obama’ya 13 yurtsever kurban edildi
Genel olarak eylemlere katılımın beklenenin altında olmasi dikkat çekti. ABD konsolosluğu önündeki polis saldırısına ve molotof kokteyli provokasyona tepkiler ise devam ediyor. PSTU parti merkezinin resmi açıklamada, pasif eylemlilik durumundayken kendilerinden olmayan bir grup tarafından konsolosluğa atılan molotof kokteyli sonucunda partili 13 kişinin tutuklandığı, şu anda Rio eyaletindeki bir hapishanede bulundurulduklari belirtildi. Kitle içerisinde çocukların dahi bulunduğunun belirtildiği açıklamalarda polis tarafından gerçekleştirilen gazlı saldırı sonrasında tutuklananlar arasında 17 yaşındaki bir öğrencinin yanısıra, öğretmen, teknisyen, işçi ve üniversite öğrencilerinin bulunduğu ifade edildi. Eylemcilerin sisyasi tutuklu statüsünde olmadığı ve zor koşullarda tutuldukları vurgulandirken, antiemperyalist, sosyalist eylemcilerin derhal serbest bırakılmaları için imza kampanyası başlatıldı.

Sol partilerin açıklamaları
Ülkede önde gelen sol partiler PCDoB (Brezilya Komünist Partisi), PCB (Brezilya Komünist Partisi), PSTU (Birleşik Sosyalis İşçi Partisi) ve PSOL (Özgürlük ve Sosyalizm Partisi) Obama’nin ülkeye ziyaretini açıklamalarla protesto ederken, PCDoB, Obama’nın Brezilya ziyareti ile Ortadoğu ve Afrika ülkelerindeki ayaklanmaların bastırılmasını doğru okumak gerektiğini vurguladı. PCDoB Obama’nın ziyareti sırasında São Paulo’da Merkez Komite toplantısı öncesinde ziyerete ilişkin olarak, ABD ve NATO’nun Afrika ve Ortadoğu’da işgalci oladugu, ayaklanmaları ya kendilerinin bizzat bastırdığını ya da kukla hükümetler kullandığı belirtilerek Latin Amerika üzerindeki tehlikeye işaret edildi. PCB ise “ABD ülkemizden elini çek” başlıklı broşür yayımlayarak, Brezilya’nın keşfettiği, içinde zengin petrokimyasal birikinti bulunan “erken dönem tuz yatağı” kaynakları için ülkeyi önemsediği ifade edildi. PSTU ve PSOL ise protesto gösterilerinde 13 yurtseverin Obama’ya kurban edildiği vurgulanırken ABD’nin Ortadoğu ve Afrika’daki enerji kaynaklarının kontrolü için savaş başlattığı, bunu da Brezilya’dayken gerçekleştirdiği ifade edildi.

Enerji, spor organizasyonu ve tatbikat
Ülkenin Dilma öncesi iki dönem başkanlık yapan eski Başkanı Lula, diktatörlük dönemi sonrasında seçilen başkanların katıldığı Obama şerefine verilen akşam yemeğine oğlunun doğum gününü mazeret göstererek katılmadı. Lula’nin tutumu Obama’nin ziyareti sürecinde İşçi Partisi üzerinde biriken basıncı biraz olsun alırken, Brezilya ve ABD arasında önemli ticari ve stratejik anlaşmalar gerçekleştirmesi Dilma hükümetinin en çok eleştirileceği konular arasında geliyor.

Obama dün yaptığı konuşmada, Brezilya’nın “Amerikan Rüyası”nı yansıttığını ve geleceğin ülkesi olduğunu ifade ederken iki ülke arasında, enerji, eğitim ve altyapı konusunda işbirliğinin geliştiğini belirtti. Obama Brezilya’nın Latin Amerika'nın en gelişmiş ülkesi olduğunu ancak kendileri için ticari olarak hala bazı engellerin bulunduğunu söyledi.

Obama’nin konuşmasıyla bağlantılı olarak dün Rio’da, iki ülkenin yetkilileri (Breziya Ticaret Bakanı Antonio Patriota ve ABD ticari temsilcisi Ron Kırk) tarafından Brezilya-ABD ekonomik ve ticari ilişkiler komisyonu kuruldu. Bu komisyon, karşılıklı ticari anlaşmaların müzakeresinden ve uygulamasından sorumlu olacak. Ticari anlaşmalar, Brezilya’daki Dünya Kupası (2014) ve Olimpiyatların (2016) altyapısının inşaasında ABD’li şirketlerin ”yardımını”, Brezilya’ya uçuş yapan havayolu şirketlerinin bioyakıt kullanmaları kolaylığını, Brezilya mallarının ABD pazarındaki dolaşımını, ülkelerin üçüncü ülkelerde ticari işbirliği niyet protokolünü stratejik olarak ABD ve Brezilya'nın ortak gerçekleştirecekleri ”guvenlik tatbikatını” ve silah sanayi altyapısının geliştirilmesini eğitimde ise kalifiye personel gelişim programını, üniversiteler arası değişim programlarını ve ”Stratejik Diyalog” programını kapsıyor.

Obama aksam saatlerinde ziyaretini tamamlayarak diğer bir Latin Amerika ülkesi olan Şili'ye hareket etti.

(soL - Brezilya)