“Mücadelenin kızıl saçlı kızı, Hannie Schaft” anıldı

Hollanda’nın Haarlem kentinde geçtiğimiz Pazar günü, İkinci Dünya Savaşı esnasında yürütülen mücadelenin kahramanlarından Hannie Schaft anıldı.

Yüzlerce kişinin katıldığı anmanın ardından Hannie Schaft’ın arkadaşı heykeltraş Truus Menger-Oversteegen’ın Hannie Schaft için yaptığı heykele doğru bir yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüş kadınların faşizme, ırkçılığa ve ayrımcılığa karşı mücadelesini simgeler nitelikteydi.

16 Eylül 1920 doğumlu Hannie Schaft, İkinci Dünya Savaşı esnasında işgale karşı direnen komünist örgütlenmenin içerisinde yer aldı ve Hollanda’da işgalcilere karşı mücadele yürüttü. Savaşın sona ermesine yakın yakalanan Hannie Schaft, Nazi askerleri tarafından öldürüldü.

Hannie Schaft’ın mücadeleye başlaması 1938 yılında Amsterdam Üniversitesi’nde başladığı hukuk eğitimi esnasında tanıştığı Yahudi arkadaşlarının yaşadıkları haksızlıklara duyduğu tepki ile başladı. Philine Polak ve Sonja Frenk adlı arkadaşları daha sonrasında Hannie Schaft’ın ailesinin yanında gizlenerek kendilerini nazi zulmunden koruyabildiler.

Öğrenciliği esnasında Hollanda’da bulunan 15 bin öğrenciye imzalatılan Almanya Devletine Sadakat beyanını imzalamayı reddeden Hannie Schaft, Yahudilerin gizlenmesi için elinden gelen herşeyi yaptı ve birçok eylemde yer aldı. İsmen Alman işgalciler tarafından tanınan Hannie Schaft bir arama esnasında yanında yasa dışı yayın ve silah bulundurduğu gerekçesiyle yakalandı. Haarlem kentindeki karakola götürülen kızıl saçlı kızın Hannie Schaft olduğu anlaşıldığında ise tutuklandı.

Savaş sonrasında işgalciler ile mücadele eden kişiler arasında kadınların öldürülmemesi için bir anlaşma yapılmış olmasına rağmen Hannie Schaft savaş bitmeden üç hafta önce 17 Nisan 1945 tarihinde Willy Lages’ın emri üzerine Hollanda’nın Bloemendaal kentinde kurşuna dizildi. Bu ana tanıklık edenlerin anlattıklarına göre Hannie Schaft’ın ilk kurşunun isabet etmesinin ardından “Ben daha iyi ateş ederdim” diyerek kendisini öldürecek olan nazi askerine seslendiği ve bunun üzerine Nazi askeri Maarten Kuiper’ın bütün şarjörü Hannie’nin üzerine boşalttığı biliniyor.

(soL - Hollanda)