FARC ve ELN’den ortak açıklama

Kolombiya’daki iki sol gerilla örgütü FARC ve ELN ortak bir açıklama yaparak aralarındaki sorunları çözmeye kararlı olduklarını ortaya koydular.

Kolombiya’nın iki önemli sol örgütü Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri – Halk Ordusu (FARC-EP) ve Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN), iki örgüt arasında dostluk ilişkisini geliştirme iradelerini gösterdiler.

İki örgütten yapılan ve Stockholm merkezli sol haber ajansı ANNCOL’da yer alan ortak açıklamada, iki örgütün merkezinin bir araya geldiği, durum ve perspektif analizi yaptığı ve iki örgüt arasındaki zorlukları ele aldığı belirtildi.

Kapitalizmin krizde olduğu ve emperyalizmin bu krizi her zamanki gibi yeni savaşlar yoluyla çözmeye çalışacağının vurgulandığı açıklamada, Kolombiya’nın, halkın direnişte akıttığı kan bastırılarak devasa bir askeri üs haline getirildiği ve bunun Latin Amerika’daki yeni projeyi geriletmek üzere planlandığına dikkat çekildi. İki örgüt, bu süreçte Álvaro Uribe hükümetine karşı ortak bir cephe kurmaya yoğunlaşacaklarını duyurdular.

FARC-EP ve ELN merkezlerinden yapılan açıklamada, iki örgütün militanlarına şu kurallara uymaları çağrısı yapıldı:

“1. Bu belgenin yayınlanmasından itibaren iki güç arasındaki karşı karşıya gelişlerin son bulmalı,
2. Halk düşmanlarıyla hiçbir işbirliğine izin verilmemeli,
3. Savaşta yer almayan nüfusa, varlıklarına, çıkarlarına ve toplumsal örgütlenmelerine saygı gösterilmeli,
4. İki devrimci örgüt arasında anlayışlı ve saygılı bir dil kullanılmalı.”

İki örgüt arasında geçtiğimiz yıllarda birtakım sorunlardan dolayı Kolombiya’nın bazı bölgelerinde çatışmalar çıkmıştı. Yapılan açıklamada, “Bizi ülkenin bazı bölgelerinde bu absürd karşı karşıya gelişe taşıyan gerçek nedenleri bulmamızı ve aydınlatmamızı, bunları aşmamızı ve sebep olunan zararı telafi etmemizi sağlayacak mekânlar ve mekanizmalar oluşturma sorumluluğunu üstleniyoruz” denildi.

İki örgüt, devrimci bir birlik ve kardeşlik yolunda ellerinden geleni yapacaklarını duyurdular.

“Olamaz”, “Olsa ne yazar”
FARC ve ELN’nin açıklaması “İki örgüt birleşiyor” şeklinde duyurularak hemen tüm uluslararası medyada yer aldı. Açıklama iki örgütün örgütsel olarak kısa vadede birleşeceğini söylemese de, uluslararası medya açıklamayı bu şekilde yorumladı.

Kolombiya’nın yolsuzluk ve katliamlarıyla ünlü ordusunun Genelkurmay Başkanı General Freddy Padilla, “Bu ittifak imkansız. Uyuşturucu ticaretini kontrol etmek için toprak üzerinde kavga ediyorlar ve Bolivar ve Arauca illerinin güneyinde birbirlerini öldürdüler” dedi.

Reuters’e konuşan analist Mauricio Romero ise, iki örgütü küçümseyerek, “Artık ortak bir noktaları var, ikisi de Uribe tarafından önemli ölçüde zayıflatıldı” dedi.

(soL - Dış Haberler)