Anti-emperyalist gençlik örgütleri Lizbon'da buluştu

Dünya Demokratik Gençlik Federasyonu (WFDY) 18. Genel Meclis toplantısını 8-12 Kasım tarihleri arasında Lizbon’da gerçekleştirdi. 50’nin üzerinde ülkeden 86 gençlik örgütünün yer aldığı toplantıya Türkiye’den tek temsilci olarak TKP’li Öğrenciler katıldı.

Dünya Demokratik Gençlik Federasyonu (WFDY) her 4 yılda bir düzenlendiği Genel Meclis toplantısını bu yıl Portekiz’in başkenti Lizbon’da gerçekleştirdi. 4 gün süren canlı tartışmaların sonucunda ortak politik deklarasyon kabul edildi. Ayrıca uluslararası dayanışmadan çevre sorunlarına kadar birçok başlıkta karar metinleri yayınlandı.

Genel Meclis toplantısına, Dünya Sendikalar Federasyonu (WFTU), Dünya Barış Konseyi (WPC) ve toplantıya ev sahipliği yapan Portekiz Komünist Gençliği (JCP) yaptıkları sunumlar ile katkıda bulundular. Sunumlarda toplantının bütün Avrupa’yı etkileyen kapitalizmin ekonomik krizinin derinleştiği bir dönemde yapıldığı vurgulandı. Portekiz ve Yunanistan başta olmak üzere birçok ülke için kritik bir döneme girildiği ve sermayenin yoğunlaşan saldırılarına karşı işçi sınıfının direncinin yaşamsal olduğu sıklıkla tekrarlandı.

Genel Meclis toplantısında 2007-2011 arasında dünyanın birçok bölgesinde yaşanan gelişmeler kapsamlı bir şekilde değerlendirildi. Ancak tartışmalar büyük oranda emperyalizmin yeni yönelimleri, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki gelişmeler ve anti-emperyalist mücadelenin hedefleri başlıklarında yoğunlaştı. Arap Baharı olarak anılan süreç ve sonuçları detaylı bir şekilde tartışıldı. Tartışmaların sonucunda sürecin emperyalizmin inisiyatifini arttırdığı ve anti-emperyalist mücadeleye olanaklardan daha fazla yeni görevler yüklediği konusunda ortaklaşıldı.

TKP’li Öğrenciler de yaptıkları konuşmalarda bölgede değişen dengeler, emperyalizmin İslamcı hareketlerle kurduğu ortaklıklar ve bunun olası sonuçları ile birlikte Türkiye’nin artan bölgesel iddialarına değindiler. Türkiye’nin emperyalizm adına üstlendiği tetikçi misyonun tehlikelerine vurgu yaptıktan sonra bölge halklarının ve öncelikli olarak ilerici hareketlerin akıl netliğine ulaşması gerektiğinin altını çizdiler.

Genel Meclis yeni WFDY liderliğinin ve Genel Konseyi’nin seçilmesi ile sonlandı.

(soL - Portekiz)