17. Rosa Luxemburg Konferansı toplandı

Alman komünist hareketinin iki büyük önderi Rosa Luxenburg ve Karl Liebkneckt alçakça katledilişlerinin 93. yılında binlerce insanın katılımıyla Berlin'de anıldılar.

16 Ocak 1919 tarihinde emperyalist Almanya'nın SPD'li yöneticilerince, dönemin İmparatorluk Savunma Bakanı Gustav Noske'nin emriyle önce işkence edilip, ardından öldürülerek su kanalına atılan KPD önderleri Rosa Luxenburg, Karl Liebkneckt ve onlarca yoldaşları geleneksel olduğu üzere iki günlük etkinlikle anıldılar.

Geleneksel olarak her yılın ikinci Pazar günü yapılan LLL- konferansı (Luxemburg-Liebkneckt-Lenin) Berlin’de düzenleniyor. Bu yıl "LUXEMBURG, LIEBKNECKT, LENIN: HİÇ KIMSE UNUTULMADI! AYAĞA KALK VE DİREN!" sloganı ile organize edilen LLL- Konferansı yine birçok ülkenin sosyalistlerine ev sahipliği yaptı.

Konferanstan bir gün önce Alman Junge Welt gazetesince bu yıl 17. kez örgütlenen çok yönlü etkinlikler vardı. Türkiye Komünist Partisi Almanya örgütünün de stand açtığı bu yılki etkinliklere önemli bir kısmını gençlerin oluşturduğu yaklaşık 1800 kişi katıldı.

Tunus Komünist Gençler Birliği'nden Sami Ben Ghazi'nin yanısıra Brezilya Topraksizlar Hareketi MTS'den Geraldo Gasparin, Küba KP'sinden Pedro Noel Carrillo Alfonso, Portekiz KP'sinden Agostinho Lopes de konferansa katıldılar. Ayrıca ABD'de ölüm cezasıyla 30 yıldır yargılanan Mumia Abu-Jamal'in avukatı Johanna Fernandez ve Türkiye'den de kısa bir süreliğine Ertugrul Kürkçü konferansa katıldılar.

Portekiz KP'sinden Agostinho Lopes'in Avrupa Birliği için söyledigi "Avrupa Birliği değiştirilebilir nitelikte değildir, çünkü temeline hakim olan güç, neoliberalizm ve militarizmdir" sözleri konferansın anlamını vurgular nitelikteydi. Ayrıca Tunus'lu genç komünistler adına söz alan konuşmacı "Arap isyanı 'oyunun kuralını' değiştirmeye yönelik bir çabaydı, fakat islamci partiler ve hükümet, emperyalist çıkarların kurtarıcısı oldular" sözleri ile Arap Baharı’nı değerlendirdi.

TKP Almanya örgütü iki günlük etkinlik boyunca aktif olarak çalışma yürüttü. TKP Almanya örgütü konferansa yön veren yaklaşımı şu sözlerle ifade etti: "Komünist önderler yas ile değil, mücadeleyle anılır. Rosa Luxemburg, Karl Liebkneckt ve pek çoklarını katleden Alman emperyalizmi yine işbaşındadır. Bizim tarihsel görevimiz ise yine mücadeleyi kaldığı yerden kararlılıkla sürdürmektir."

(soL - Berlin)