Star Rafinerisi ve Petkim işçisi boyun eğmiyor: Direniş sürüyor...

İzmir Aliağa'daki Petkim yarımadasında faaliyet gösteren Azeri petrol tekeli Socar'ın patronları, büyük bir sendikasızlaştırma operasyonuna imza atıyor, Socar bünyesindeki Star Rafinerisi ve Petkim işçileri ise patronun örgütsüzleştirme operasyonuna direniyor. Patronun dayatmalarına boyun eğmeyen işçilere, Tüpraş işçileri de destek verdi.

Haber Merkezi

Azeri petrol tekeli Socar'ın Petkim yarımadasındaki sendikasızlaştırma operasyonuna karşı işçiler direnmeye devam ediyor. Star rafinerisinden Petkim'e geçiş yapmaları istenen, aksi takdirde iş akitlerinin feshedileceği söylenen işçiler hafta başından beri eylemdeler. Tüpraş işçileri de, Star Rafinerisi'nde patron dayatmasına direnen işçilere destek verdi.

Petrol tekeli Socar'ın patronlarının sendikasızlaştırma operasyonuna dün de direnmeye devam eden ve eylemlerini sürdüren Star ve Petkim işçilerine destek için gelen yaklaşık 500 Tüpraş işçisi, sınıf dayanışması örneği sergilediler.

NE OLMUŞTU?

Star Rafinerisi'nde çalışan Petrol-İş üyesi 132 işçiye, 12 Nisan'a kadar Petkim bünyesine geçmeleri, aksi takdirde işten çıkartılacakları bildirildi. 132 işçinin Petkim'e geçmesiyle Star Rafinerisi'nde sendikalı işçinin kalmayacağı ifade edildi. Petkim ve Star Rafinerisi işçileri hafta başında fabrika önünde eylem başlattı. İşçilerin eylemine Petrol-İş Sendikası'na bağlı diğer tesislerde çalışan işçilerden destek geldi. Tüpraş işçileri de dün akşam saatlerinde vardiya çıkışında Petkim ve Star işçisine destek ziyaretine gitmek istedi ancak engellendiler. Bunun üzerine kortej oluşturup Petkim'e yürüdüler. Star Rafinerisi ve Petkim işçileri de Tüpraş işçilerini karşılamak üzere Petkim'in A-B kapılarına giden kavşağa yürüdü. İşçiler yol boyunca "Direne direne kazanacağız", "İşveren baksana kaç kişiyiz saysana", "Birlik mücadele zafer" sloganları attı.

AZERİ PETROL TEKELİ SOCAR NE YAPMAK İSTİYOR?

"Azerbaycan petrol tekeli Socar, Petkim yarımadasında ne yapmak istiyor?", "Star Rafinerisi'ndeki sendika üyesi işçileri niçin Petkim'e sürüyor?" ve "Olayın arka planı nedir?" sorularına ise şu yanıtlar veriliyor:   

Star Rafinerisi, aynı zamanda Petkim'in sahibi Azeri petrol tekeli Socar şirketinin rafineri yatırımı. Henüz inşa aşamasında. İleride bu rafineride çalışacak personel, şu anda Petkim'de eğitim amacıyla istihdam ediliyor. 

Star Rafinerisi çalışmaya başladığında Türkiye'deki tek rafineri şirketi olan Tüpraş'ın (Koç Holding) rakibi olacak.

Şimdi yapılmaya çalışılan şu: Azeri Socar, halihazırda Star Rafinerisi kadrosunda görünen ama fiilen Petkim'de eğitim amacıyla istihdam edilen 132 işçiye "Petkim'e geçin yoksa iş akdinizi fesh ederim" dedi. Amacı, ileride 2000 civarında işçi çalıştırması öngörülen Star Rafinerisi'nin şu anda örgütlü olan çekirdek personelini Petkim'e geçirip, yeni rafineride sendikasız işçi çalıştırmak.
Yani Socar patronları, Aliağa'da büyük bir sendikasızlaştırma operasyonuna imza atıyor. Azeri Socar bunu başarabilirse, Türkiye işçi sınıfı tarihinde önemli bir mücadeleci damara işaret eden Aliağa Petkim'de örgütlülüğü zayıflatmış olacak. 

Bu nedenle Petkim işçileri de, Star'daki bu sendikasızlaştırma operasyonuna Star Rafinerisi işçileri ile birlikte direniyorlar.