Mevsimlik turp işçileri uzun, yoğun ve güvencesiz çalışıp 50 lira alıyorlar!

Türkiye'nin turp ihtiyacını büyük ölçüde karşılayan Osmaniye'de hasat devam ederken, hasatta çalışan mevsimlik tarım işçileri günde 12 saat çalışıp 50 lira alıyorlar.

Osmaniye ve çevresinde "kırmızı altın" diye anılan, toprak sahiplerine para kazandıran turp, hasatta çalışan mevsimlik işçilere ise düşük ücret, yoğun ve sosyal güvencesiz çalışma, emek sömürüsü ve fıtıktan ciğer rahatsızlığına kadar hastalık olarak yansıyor. 

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi'nin Twitter sayfasında duyurduğu habere göre, Osmaniye yöresinde yaklaşık 30 bin dekarlık alana ekilen turp, yüzlerce mevsimlik tarım işçisi tarafından topraktan sökülerek Savrun Çayı'na taşınıyor. Çamurlu kısımları yıkandıktan sonra torbalanan turplar ambalajlanıp Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyor. Her yıl toplama, yıkama, paketleme aşamalarında yaklaşık 5 bin işçi çalışıyor. Bu işçiler günde ortalama 12 saat çalışıp 50 lira yevmiye alıyor. Sosyal güvencesiz çalışan, uzun çalışma saatlerine karşı düşük ücret alan mevsimlik tarım işçileri, diğer yandan fıtıktan akciğer rahatsızlığına kadar çeşitli hastalıklara yakalanıyor.