İşte THY'deki krizin boyutu

22 noktaya uçuşunu durduran 30 uçağını hangara çeken THY'nin sadece yere indirilen uçaklardan 20-25 milyon dolar arasında zarar edeceği açıklandı.

Ekonomik daralma ve plansız büyüme sonucunda kış sezonunda 22 noktaya uçuşunu iptal eden Türk Hava Yolları'nda zararın boyutu her geçen gün ortaya çıkıyor. 

30 uçağını yere indirerek park haline alan THY'nin bu uçaklardan ayda 20-25 milyon dolar arasında zarar edeceği belirtildi. 

Airporthaber'den Ali Kıdık'ın yazısına göre, yere indirilen her uçağın aylık maliyeti bir milyon dolar civarında. Kıdık yazısında THY'nin zararıyla ilgili “Küçük bir hesap yapalım uçakların kiraları üzerine. Airbus 330'ların aylık kirası milyon dolarla ifade ediliyor. THY'nin uçakları yeni nesil. Sadece Antalya'da park edilen Airbus 330'ların aylık gideri 13 milyon dolara tekabül ediyor. Diğer küçük gövdeli uçakları da kattığınızda aylık zararı 20-25 milyon dolar civarında” ifadelerini kullandı.

Ali Kıdık'ın 'Bu günleri de mi görecektik yazısından bir bölüm şöyle: 

Küçük bir hesap yapalım uçakların kiraları üzerine. Airbus 330'ların aylık kirası milyon dolarla ifade ediliyor. THY'nin uçakları yeni nesil. Sadece Antalya'da park edilen Airbus 330'ların aylık gideri 13 milyon dolara tekabül ediyor. Diğer küçük gövdeli uçakları da kattığınızda aylık zararı 20-25 milyon dolar civarında.

THY'nin uçurmadığı uçakları diğer firmalarla kıyasladığınızda bir Pegasus Havayolları, iki Onur Air, 3 AtlasGlobal, dört tane Borajet yerde yatıyor demektir.

THY Yönetim Kurulu Başkanı geçmiş dönemlerin plansız büyümesinin bombasını kucağında buldu. Ya Bilal Ekşi! Ekşi, pimi çekilmiş bombayı kucağında buldu.

Bundan sonra başarısızlığın hesabını vermek zorunda kalacak. Kimin adına? Başkalarının inşaa ettiği, kişisel hırslar ve egolar içinde yaptığı makam kavgalarının dönüştürdüğü çöküşün hesabını vermek zorunda kalacak ve bu bana hiç de etik gelmiyor.

Boşuna aylardır yazıp-çizmiyoruz. Bu sektörün acilen sübvanse edilmesine ihtiyaç var. Aksi taktirde 2018 yılında hayal edilen üçüncü havalimanına kaç havayolu şirketi ile gireceğimizi şimdiden düşünmek bile istemiyorum.