Glasgowlu işçi kadınlar grevde: Eşit ücret bir hediye değil

Glasgow'da belediye meclisine bağlı yemek, temizlik, çöp toplama ve bakım işlerinde görev alan 8 bin kadın, dün 'eşit işe eşit ücret' talebiyle 48 saat sürecek br greve çıktı.

Dış Haberler

İskoçya'nın en büyük kenti Glasgow'da belediye çalışanı binlerce kadın, uzun süren bir ücret anlaşmazlığı üzerine dün 48 saat sürecek grevlerine başladı.

Greve katılan yaklaşık 8 bin kadına destek için, çöp toplama işinde çalışan yüzlerce erkek de iş bıraktı.

Kentteki tüm kreşler, ilkokullar ve etüd merkezleri kapalı kalırken, orta dereceli okullar açılsa da yemek servisi yapılmadı. Evde bakım hizmetlerinde önemli aksama yaşanırken, müzeler, eğlence merkezleri ve kütüphaneler açık kalsa bile kafeterya ve temizlik hizmetleri kesintiye uğradı.

Bakım ve temizlik işçisi kadınların grevinin başlamasıyla beraber, 600 çöp toplama ve yol işçisi erkek de kadınların "eşit işe eşit ücret" talebine destek verdi. Kentte yemek ve bakım işlerinde görev alan kadınlar, çöp toplama ve sokak temizliği işlerinde çalışan erkeklere nazaran, saatte 3 sterlin daha az ödeme alıyor.

Temizlik personeli ve yol işçilerinin Çarşamba günü de grevde olmayı sürdüreceği belirtilirken, belediye meclisi yetkilileri, şehrin çöp kutularının boşaltılamayacağını ve caddelerin en erken Perşembe gününe kadar temizlenemeyeceğini duyurdu.

'EŞİT ÜCRET HEDİYE DEĞİL, BİR HAK'

Kadınların hamlesinin Birleşik Krallık'taki eşit ücretlendirme talebi için yapılan en büyük iş bırakma olduğu düşünülürken, belediye meclisi lideri Susan Aitken grevin “yıkıcı bir etkiye sahip olacağını ve buna gerek olmadığını” söyledi.

İşçilerin örgütlü olduğu sendika GMB yetkilisi Rhea Wolfson, çözüm için bu yıl 21 toplantı gerçekleştirildiğini ancak anlamlı bir ilerleme kaydedilmediğini söyledi ve Aitken'i çıkmazı sona erdirmeye çağırdı.

Wolfson 8 bin işçinin çözüme inancını yitirdiği için greve gittiğini vurgulayarak; “Eşit ücret, verilecek bir hediye değil, üyelerimizin talep ettiği şey bir hak” dedi.

Pazartesi sabahı binlerce grevci ve greve destek olanlar, GMB ve Unison sendikaları tarafından düzenlenen kısa bir miting için Glasgow merkezindeki George Meydanı'na yürüdüler. 

Dünkü grev noktalarına giden polis adına yapılan açıklamada ise, herhangi bir gözaltı ya da gerilimli durumun yaşanmadığı, polisin yalnızca gözlem ve rehberlik için alanda olduğu bildirildi.

İşçilere destek veren Eşitlik Hareketi grubu, işçilerin geriye dönük tazminat taleplerinin 500 milyon sterlin ile 1 milyar sterlin arasında olabileceğini tahmin ediyor. Bu rakamlar belediye meclisi tarafından tartışılıyor, ancak Aitken mali sorunlara neden olabileceğini ve belediyenin bu iddiaları çözüme kavuşturmak için bir finansal stratejiye sahip olduğunu belirtiyor.

Grev kararını her fırsatta eleştiren Aitken “Sendikaların yaptığı her türlü talebi karşılamaya çalışmak için geri adım attık. Dürüst olmak gerekirse taleplerinin, bu ölçekte bir eylemi haklı çıkaracak kadar güçlü olduğuna inanmıyorum" diyor.