Mustafa Dönmez “Gizemli Yolculuk” (A.K. Müzik)

Batıda “local hero” derler mahalli üne sahip insanları tarif ederler bu lafla. Biraz da saklı kahramanlık gibi bir anlama işaret eder hani bilenin bildiği, konusunun gizli profesörü gibi. İşte bizde de öyle yılların öğretmeni, bestecisi, gitar virtüözü Mustafa Dönmez. Aynı zamanda seksenlerin ortasında Türkiye’nin ilk caz, rock, fusion topluluğu Atmosfer’i kuran hülyalı müzisyen.

Caz dinleyicileri anımsayacaktır Atmosfer “Ağaçların Öyküsü” adlı ilk albümünü hayli rötarlı bir biçimde kuruluşundan 20 yıl sonra, bundan da üç yıl önce çıkarmıştı. Topluluğun lideri ve bestelerin sahibi Dönmez, solo albüm konusunda elini bu kez tez tuttu.

Her şeyden önce Dönmez’in ilk solo çalışması “Gizemli Yolculuk”, müzik dinleyen, hem de çok iyi müzik dinleyen bir müzisyenin albümü olduğunu daha ilk notalarıyla bize hissettiriyor. Teknik zenginliğin yanında duygusal derinliği de ihmal etmeyen besteleriyle özellikle bu konudaki samimiyetini eksiksiz sunuyor bize. Dönmez, Atmosfer günlerinden bu yana ileriye bir adım daha atıyor oradan aşina olduğumuz sevgi, inanç, tutku, içsel derinlik ve astral doğaçlamalarının üzerine bir tuğla daha koyuyor kişisel deneyimlerini kulak keyfiyetine çeviriyor.

“Gizemli Yolculuk”, parçadan parçaya değişen referansları ve müzik tarihine yaptığı saygı dolu göndermelerle, geçmişi bilen ve geleceğe umutla bakan bir müzisyenin albümü. Fusion müziğinin yetmişli yıllarına tutkun olanlar, muhtemelen ilk dinleyişten sonra bu albümü arşiv raflarının göze ve ele en yakın yerine yerleştirecek.

Murat Beşer
[email protected]