Suçun sebebi yabancılık değil

Bütün suç işleyen kişilerin yabancı kökenliler arasından geldiğine dair önyargıların ortadan kaldırılabilmesi için yapılan araştırmalara bir yenisi eklendi. Araştırma sonuçlarında suç işleme eğiliminin aslında sosyal güvensizlikten kaynaklandığı belirtildi.

Belçika’da yapılan bir araştırmada yabancı kökenlilerin suça meyletmelerinin sebebi olarak sosyal-ekonomik anlamda hassas konumda olmaları gösteriliyor.

Suç oranının yüksek olduğu belediyeler, işsizlik oranının da en yüksek olduğu, yoğun olarak açlık sınırında yaşayan insanların ikamet ettiği ve yalnız yaşayanların yoğun olarak bulunduğu belediyeler. Araştırmada yer alan Leuven ve Gent üniversitelerinden uzmanlar bu tür faktörlerin suç işleme oranları ile doğru orantılı olduğunu belirtti.

Leuven Üniversitesi Siyaset Bilimcisi Marc Hooghe bu araştırmanın Marion van San tarafından daha önce yapılan araştırmaya cevap niteliğinde olduğunu belirtti. Marion van San 2000 yılında suç oranlarına dair yaptığı araştırmada Avrupa dışından gelen gençlerin ve özellikle Fas kökenlilerin diğer gençlere oranla 2,5 kat daha çok suça meylettiklerini iddia etmişti. Bu şekilde yabancılar ve suç oranı arasında bir bağ kurulmuştu.

Marc Hooghe yaptıkları araştırmanın da kanıtladığı gibi suç işleme eğiliminin yabancı kökenli olmakla değil sosyal – ekonomik geri kalmışlıkla bağlantılı olduğunu söyledi.

Araştırmada insanların ne sıklıkla ikamet değiştirdiklerini, yabancıların oranını ve hatta kilise ziyaretlerinin oranını araştırdıklarını belirten Marc Hooghe bütün faktörler arasında en etkili olanının ise insanların gerileyen ekonomik durumlarının olduğunu söyledi. Bu sonuçların işsizlerin mevcut suç oranının sebebi gibi görülmesi anlamına da gelmemesi gerektiğini belirten Marc Hooghe bunun aksine işsizlerin günlük yaşantıları nedeniyle genelde işlenen suçlarda mağdur konumda olduklarını açıkladı.

(soL - Belçika)