Avusturya´da aile birleşimi için Almanca zorunluluğu

Avusturya, göçmenlere yönelik bir dizi uygulamayı içeren paketi onayladı. Eylem paketi, aile birleşiminde Almanca bilme zorunluluğunu uygulamaya koyuyor.

Avusturya’da yabancılara yönelik önlemlerin de yer aldığı "Entegrasyon İçin Ulusal Eylem Planı" (Nationalen Aktionsplan Integration) başlıklı 40 sayfalık paket, koalisyonun Bakanlar Kurulu’nca onaylandı.

Eylem paketinde en önemli maddeyi aile birleşimine getirilen Almanca bilme zorunluluğu oluşturuyor. Buna göre, artık aile birleşimi yoluyla Avusturya´ya gelmek isteyen göçmenler temel seviyede Almanca sınavını geçmekle yükümlü olacak ve Almanca sertifikası olmadan bu yolla ülkeye göç edemeyecekler.

Avusturya´nın bu konuda örnek aldığı sistem, halen Almanya´da yürürlükte olan aile birleşimi yapısı. Almanya, geçen yıl yürürlüğe soktugu yasa uyarınca aile birleşimi sonucu ülkeye göçlerde Almanca bilme koşulunu uyguluyor.

Yeşiller Milletvekili Alev Korun, aile birleşiminde Almanca bilme koşulunun AB vatandaşlarını kapsamadıgını, yeni düzenlemenin özellikle Türkiye ve eski Yugoslavya ülkelerinden göçü engelleme amacı taşıdığını söyledi. Korun, yeni yasayı birçok boşluk barındırdığı ve göçmen halklar üzerinde eşitsizliğe neden olacağını belirterek eleştirdi.

(soL - Viyana )