Sayfa yolu
'Piyasalar' DTP'yi satmıyor, Dubai'yi alıyor
Yayın Tarihi: 14.12.2009 , 16:35 Güncelleme Tarihi: 22.01.2025 , 10:54
DTP'nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılması sonrasındaki ilk iş gününde doların serbest piyasada değerinin düşmesi, İstanbul borsasının ise yükselerek açılması dikkat çekti.
Dünya piyasalarında Çin'den gelen olumlu veriler ve ABD'nin faizleri yükseltmekte aceleci olmayacağı açıklamaları geçen hafta etkili olmuştu. Bugünün yurt dışındaki sürprizi ise Dubai oldu. Komşu emirlik Abu Dabi, bugün vadesi dolan ve itfasına şüphe ile bakılan 4,1 milyar dolarlık "sukuk" adı verilen İslami Bononun da ödenmesine olanak sağlayacak bir şekilde Dubai emirliğine 10 milyar dolarlık nakit kaynak tahsis etti.
Dubai'de Dubai World ve Nakheel adlı iki büyük holdingin 59 milyar dolar civarında borcu bulunuyor. Abu Dabi'nin tahsis ettiği kaynağın Nisan ayına kadarki borçarın ödenmesini sağlayarak kısa vadede batışı engelleyebileceği, ama Dubai ekonomisinin sönümlenmesinin önüne geçmenin çok zor olduğu ifade ediliyor.
Dubai'nin batı sermayesi için zincirleme problem yaratacağı beklentisi şimdilik yerini bulmadı. Bunun en önemli nedeni, Dubai'ye borç veren kurumların çoğunun aynı zamanda başta Çin olmak üzere çok güçlü görünen Uzakdoğu ekonomileriyle yakın temas halinde bulunması. En son geçen hafta Standard and Chartered, Dubai'de kaybettiklerinin, Çin'de kazandıkları yanında önemsiz ve etkisiz kaldığını açıklamış ve 2009 sonunda kâr rekoru kırmayı beklediğini açıklamıştı.
Bu arada DTP'nin kapatılmasından "büyük piyasa sarsıntıları" bekleyenler de şimdilik yanılmış oldular.
(soL - Ekonomi)
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.