Maliye Bakanı'ndan akıl almaz iddia: 'Türkiye'de emekliler yüksek ücret alıyor'

AKP hükümeti şimdi de açlık ve yoksulluk sınırının altında bir gelire sahip olan emeklilerin maaşlarına gözünü dikti. Maliye Bakanı "Türkiye'de emekliler yüksek maaş alıyor" diye dert yandı.

Emekli bakan ve milletvekillerinin aldığı maaşlara bir gecede yüzde yüz zam yapan AKP hükümetinin Maliye Bakanı Türkiye’de emeklilerin fazla maaş aldığını iddia ederek yakındı. Yaklaşık 10 milyon emeklinin önemli bölümünün açlık sınırının altında bir gelirle yaşam mücadelesi vermesine karşın Maliye Bakanı Şimşek, emeklilerin yüksek ücretler aldığını ileri sürdü.

Anka’nın haberine göre, Bakan Şimşek “Bütün dünyada çalıştığınız zaman daha yüksek maaş alıyorsunuz, emekli olduğunuzda daha düşük alıyorsunuz. Türkiye’de çok farklı bir durum, hatta OECD ülkeleri arasında çalıştığı dönemde aldığı paraya oranla emeklilikte alınan para en yüksek olan ülkedir. Yani Türkiye en yüksek çalışma döneminde aldığı maaşa oranla emeklilik maaşını veren ülke konumunda” şeklinde konuştu.

2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Şimşek, emekli maaşlarına ilişkin soruya şu yanıtı verdi:

“Tüm dünyada çalıştığınız zaman daha yüksek maaş alıyorsunuz emekli olduğunuzda daha düşük alıyorsunuz. Mesela İngiltere’de, emeklilik sisteminde bahsediyorum, çalışırken 100 lira alıyorsanız emekli olduğunuzda devletin verdiği 25 liradır. Türkiye’de çok farklı bir durum, hatta OECD ülkeleri arasında çalıştığı dönemde aldığı paraya oranla emeklilikte alınan para en yüksek olan ülkedir.”

Maliye Bakanı'nın iddiasının aksine büyük bölümünün insanca yaşama olanaklarından yoksun olan emeklilerin yüzde 70’i, 4 kişilik bir ailenin sadece mutfak gelirinin karşılığı olan açlık sınırının, tamamı ise yoksulluk sınırının altında maaş alıyor.