DİSK-AR: 'İşsizlik artmaya, istihdam yapısı bozulmaya devam ediyor'

TÜİK tarafından yayınlanan işsizlik verilerini değerlendiren DİSK-AR’a göre, işsizlik artmaya devam ediyor, istihdam yapısı ise bozuluyor.

(soL - Ekonomi) DİSK-AR tarafından yayınlanan ön değerlendirme raporuna göre, haziran ayında geniş tanımlı işsizlik yüzde 14,85, işsiz sayısı 4 milyon 591 bin oldu.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSKAR), TÜİK tarafından açıklanan Hanehalkı İşgücü Anketi Haziran 2013 dönem sonuçlarının ilk bulgularını değerlendirdi:

İşsizlik oranı yüzde 14,85
Haziran 2012 dönemi ile Haziran 2013 dönemleri arasında işsizlik oranı yüzde 0,8 puan artış kaydederek, yüzde 8,8 düzeyine ulaşmıştır. Ekonomik göstergelerin hızla bozulmasının, sıcak paranın yükselen piyasalardan çekilme eğiliminin, işsizlik verilerine etkilerinin gelecek dönemlerde daha da artacağı beklenmelidir.

Haziran 2013 dönemi için umudu olmadığı için ya da diğer nedenlerle (mevsimlik çalışanlar dâhil) son 3 aydır iş arama kanallarını kullanmayan ve bu nedenle işsiz sayılmayanlar dâhil edildiğinde işsizlik oranı yüzde 8,8 değil, yüzde 14,85, işsiz sayısı da 2 milyon 525 bin değil, 4 milyon 591 bin kişi olarak gerçekleşti.

İşsiz sayısı bir önceki yıla göre 544 bin kişi arttı. Geniş tanımlı işsizlik oranı geçtiğimiz yıla göre yüzde 1,19 puan artış gösterdi.

Kadınların yüzde 24’ü, gençlerin yüzde 27’si işsiz
Kadınlar için geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 24, gençler için ise yüzde 27 oldu. Gizli işsiz olarak görülen eksik ve yetersiz istihdam edilenler de ilave edildiğinde genel işsizlik oranı yüzde 18,2, işsiz sayısı 5 milyon 619 bin düzeyinde.

İstihdama yeni katılan her beş kişiden biri geçici bir işte çalışıyor
Güvencesiz çalışma da artmaya devam etti. 2008 yılı Haziran dönemi ile karşılaştırıldığında geçici çalışanların sayısı yüzde 40 artarak, 1 milyon 641 bin kişiden 2 milyon 275 bine yükseldi.

Krizden bu yana istihdama yeni katılan her beş kişiden biri geçici bir işte çalışma hayatına dâhil oldu. Bu durum artık geçici çalışmanın temel istihdam biçimlerinden biri haline geldiğini gösteriyor.

Geçici çalışmanın yaygınlaştırılması AKP hükümetinin istihdam stratejisi açısından bir amaç olarak değerlendiriliyor. Geçici bir işte çalışan işçiler için işsizlik oranı ise yüzde 28 olarak gerçekleşti.

DİSK-AR raporun daha kapsamlı halinin 22 Eylül 2013 tarihinde kamuoyu ile paylaşılacağını duyurdu.