Ana içeriğe atla

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

Avrupa’da ekonomik büyüme yavaşlıyor

Dün Avrupa’nın ve Avro Bölgesi’nin iki önemli ülkesinden gelen büyüme rakamları, Avrupa ekonomisinin yılın ikinci yarısında büyümenin yavaş olacağını neredeyse kesinleştirdi.

Yayın Tarihi: 17.08.2011 , 20:09 Güncelleme Tarihi: 22.01.2025 , 10:54

Avrupa’da son aylarda giderek derinleşen, kurtarma paketleri ve “reform”lar yoluyla aşılmaya çalışılan kamu borcu krizinin etkisiyle Almanya ve Hollanda’nın 2011 Nisan-Haziran dönemi gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) büyüme rakamları beklentilerin oldukça altında gerçekleşti. 17 ülkeden oluşan Avro Bölgesi’nde yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,8 olarak gerçekleşen büyüme oranı ikinci çeyrekte yavaşlayarak yüzde 0,2’ye düştü. İkinci çeyrek için yüzde 0,3 olarak beklenen büyüme oranı beklentilerin altında gerçekleşti. Böylece Avrupa ekonomisinde genel anlamıyla bir yavaşlamanın işaretleri görülmeye başlandı. Borç krizinin ülkelerde bütçe kısıntıları nedeniyle harcamaları azaltması ve bunun sonucunda genel olarak ihracat talebinin düşmesi nedeniyle yılın ikinci yarısının da Avrupa ekonomisi için durgun geçeceğine ilişkin sinyaller güçleniyor.

Almanya’da büyüme beklenenin altında
Geçtiğimiz yıl kemer sıkma politikalarıyla emek maliyetlerini düşürerek ihracata ağırlık veren, emekçilerin toplumsal üretimden aldığı payı azaltarak son dönemde görece yüksek bir büyüme oranı yakalayan Almanya'nın bu yıl ikinci çeyrekte yüzde 0,5 büyümesi bekleniyordu. Ancak Avrupa ekonomisindeki büyümenin en önemli unsuru olan Almanya ekonomisi ikinci çeyrekte yalnızca yüzde 0,1 büyüyerek beklentilerin hayli altında kaldı.

Bu arada, daha önce yüzde 1,5 olarak açıklanmış olan ilk çeyrek büyüme oranı da ikinci çeyrekte yüzde 1,3 olarak revize edildi. Almanya GSYİH’sinin yıllık bazda da yüzde 2,8 arttığı açıklandı.

Almanya ekonomisinin yavaşlamasının, Avrupa bölgesinde büyümeyi destekleyen tek önemli unsuru da ortadan kaldırdığını belirten Bankhaus Lampe KG Düsseldorf baş ekonomisti Alexander Krueger, yılın ikinci yarısında ılımlı bir büyüme olacağını beklediklerini söyledi.

Hollanda ekonomisinde de durgunluk var
Hollanda’da Merkez İstatistikler Bürosu (CBS) verileri de, ekonomik büyümenin yılın ilk çeyreğine göre yalnızca yüzde 0,1 olduğunu açıkladı. Geçtiğimiz yılın ikinci çeyreğine göre yüzde 1,5 oranında büyüme gerçekleşirken, açıklanan rakamların Hollanda ekonomisinin de durgunluk dönemine girdiğine dair önemli işaretler verdiği belirtiliyor.

Veriler borsaları aşağı çekti
Avrupa’da özellikle Almanya’nın büyüme oranının beklentilerin altında kalmasıyla birlikte birçok Avrupa borsasında düşüş yaşandı. Stoxx Europe 600 endeksinin 17 Şubat’taki zirvesinden bu yana yüzde 18 değer kaybettiği belirtildi. Bu arada Avro da verilerin açıklanmasıyla birlikte dolar karşısında gün içerisinde yüzde 0,4 değer kaybetti.

(soL – Ekonomi)

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.