AKP, sağlıkta kesintiye devam ediyor

AKP hükümetinin ekonomi bakanları 2013-2014 yıllarını “zorlu yıllar” olarak tanımlayarak birçok kalemde kısıtlamaya gidiyor. Harcamaların arttığını ve bütçe hedeflerinin tutmayacağını sık sık dile getiren AKP, ilk kısıtlamaya sosyal güvenlik ve sağlıktan başladı.

Buna göre, SGK’lıların diş tedavisinde özel hastanelerden hizmet alımını öngören düzenlemeden maliyet nedeniyle vazgeçildi. Böylelikle yaklaşık 1 milyar TL’lik maliyeti olduğu öne sürülen diş tedavisinde özel sektörden hizmet alımına ilişkin düzenleme rafa kalktı.

Diğer taraftan alınan bu önlemler dişle sınırlı kalmayarak diğer sağlık harcamalarını da kapsıyor. Bu bağlamda gelecek yıl itibariyle, üniversite hastanelerini mali açıdan rahatlatmak için getirilecek global bütçeden de benzer gerekçelerle vazgeçildi. İlaç konusunda gelecek yıl hangi sistemin uygulanacağı konusunda ise ekonomi yönetiminden sorumlu bakanlar ile Sosyal Güvenlik Kurumu karar verecek.

Radikal Gazetesi’nin haberine göre sağlık hizmetlerindeki memnuniyeti arttırmayı amaçlayan bu uygulamanın sistemin altyapısına yönelik çalışmaların tamamlanmasının ardından, 2013 yılında başlaması öngörülüyordu. Ancak ekonomik anlamda 2013 yılında ek maliyet getirecek uygulamalardan kaçınılması yönündeki karar gerekçesiyle dişte özel sektörden hizmet alımından vazgeçildi.