AB kurtarma fonunu daimi hale getiriyor

Avrupa Birliği liderleri, borç krizindeki üye ülkeler için oluşturulan geçici kurtarma fonlarını daimi hale getirme kararı aldı.

16-17 Aralık'ta Brüksel'de bir araya gelen Avrupa Birliği liderleri, krize karşı alınan önlemlerden biri olan ve borç krizindeki ülkeleri kurtarmak için oluşturulan kurtarma fonlarını daimi hale getirme kararı aldı. Almanya'nın kararda etkili olduğu belirtilirken, Lizbon Antlaşması’na yeni fıkralar eklenmesi öngörülüyor.

Lizbon Anlaşması'nda eklenecek fıkralar arasında "Avronun istikrarının güvence altına alınmasının kaçınılmaz hale gelmesi durumunda Avro kullanan ülkelerin istikrar mekanizması oluşturabilmesi"ne imkan sağlanması ve mali yardımların kurala bağlanmasının bulunacağı belirtiliyor.

Bu düzenlemeler için referandum gerekmediği, yeni fıkraların üye ülke hükümetleri tarafından onaylanmasının yeterli olacağı bildirildi.

IMF İrlanda'ya krediyi onayladı

Öte yandan, Uluslararası Para Fonu (IMF) İrlanda için AB işbirliğiyle oluşturulan 85 milyar Avroluk paketin 22,5 milyar Avroluk ilk dilimini onayladı.

İrlanda Parlamentosu da ülkeye yapılacak AB ve IMF yardımına geçen hafta onay vermişti. İrlanda hükümeti kredi koşulu olarak, harcamalarda önemli kesintiler açıklamak zorunda kalırken, bu kesintiler İrlanda halkı tarafından büyük bir tepkiyle karşılanıyor.
(soL-Ekonomi)