Yemen’de ABD uçakları dolaşıyor

ABD’ye ait insansız hava araçlarını Yemen semalarında görmek, artık sıradan bir olay haline geldi.

Ekim ayında, ABD’de çeşitli adreslere gönderilmek üzere postaya verilen 26 şüpheli paket Yemenli yetkililer tarafından ele geçirilmiş, ABD’de yeni bir “terörizm karşıtı propaganda” dalgası yayılmıştı. Bu olayın ardından, Amerika Birleşik Devletleri’nin Deniz Kuvvetleri’ne ait insansız savaş araçları, Yemen göklerinde sürekli görülmeye başladı. ABD, bu araçların “El Kaide güçlerine karşı operasyonlarda” kullanıldığını savunuyor.

Yemen askeri güçlerinin El Kaide kamplarına gerçekleştirdiği son operasyonlara, ABD’nin insansız hava araçlarının da katıldığı ortaya çıktı. Her ne kadar Yemen hükümeti bu insansız savaş araçlarının Yemen ordusuna ait olduğunu açıklasa da, Yemen hükümetinin iddiaları ne halka, ne de gözlemcilere inandırıcı gelmiyor.

ABD uçakları ilk defa 2000’de görüldü
2000 yılında Aden limanında bulunan Amerikan Deniz Kuvvetlerine ait USS Call gemisine bir saldırı düzenlendi. Saldırıda 17 Amerikan deniz piyadesi öldü ve 37’si yaralandı. ABD, saldırıdan El Kaide’yi sorumlu tuttu. O tarihlerde ilk defa Amerikan insansız savaş araçları Yemen hava sahasında görünmeye başladı. ABD tarafından saldırıda sorumlu tutulan El Kaide’nin Yemen’deki birinci adamı Ebu Ali el-Harati Kasım 2002’de arabasında vuruldu. Bu saldırı insansız uçaklar tarafından gerçekleştirilen ilk operasyondu.

17 Eylül 2009’da Amerikan uçakları, Abin ilçesine hava saldırısı düzenledi. ABD, saldırıda vurulan yerin El Kaide askeri kampı olduğunu iddia etti. Bu saldırıda 42 kişi hayatını kaybetti. Ölenlerin çoğu kadınlardan ve çocuklardan olduğu için, bölge halkının öfkesi uzun süre dinmedi. Tepkilerden dolayı, Yemen parlamentosu hükümete soruşturma açtı. Mart 2010’da, hükümet ilçede yaşayan halktan resmi olarak özür diledi ve zarar görenlere tazminat verileceğine söz verdi.

(soL - Dış Haberler)