Venezuela: Stratejik sektörler üzerinde kontrol

Karakas, 23 Ağustos (Prensa Latina) Venezuela, ciddi boyutlardaki konut sorununun çözümü için hayati öneme sahip olan çimento sektörünün kamulaştırılması ile birlikte, stratejik öneme sahip ekonomik sektörler üzerindeki devlet kontrolünü garanti altına aldı.

Dünyanın 5. en büyük ham petrol ihracatçısı olmasının yanı sıra milyonlarca insanın yoksulluk sınırının altında yaşaması ile acı bir paradoks yaşayan petrol zengini ülke Venezuela'nın aldığı bu karar, sosyal gelişim ve yoksullukla mücadele projeleri ile uyum sağlıyor.

Çeşitli kaynaklara göre Venezuela'nın sayısı 1,5 ila 1,8 milyon arasında değişen konuta ihtiyacı var, ama çimento üretiminin yüzde 70'ten fazlası ithal ediliyor, ancak bu durum son yapılan kamulaştırma ile değişiyor.

Yetkililer İsviçre firması Holcim ve Fransız firması Lafarge ile ellerindeki stokun yüzde 85 ila 95'ini satın almak üzere anlaştılar. Ancak Meksikalı CEMEX ile anlaşma sağlayamadılar, bu nedenle mal varlıklarının Meksika'ya ait olan kısımlarını kamulaştırmaya karar verdiler.
Hükümet ve CEMEX görüşmelere 25 Ağustos'ta devam etme kararı aldı. Meksikalı firma mal varlıkları için 1,3 milyar dolar değer biçerken, hükümet yetkilileri bu değeri yaklaşık 400 milyon dolar olarak değerlendiriyor.

Çimento fabrikaları üzerinde sağlanan kontrol, Orinoco Petrol Yatağı, çelik sanayisi, elektrik ve telekomünikasyon sektörleri ve bankacılık sektöründeki kamulaştırmalardan sonra ulusal gelişim planının bir diğer etabını oluşturdu.

Venezuela hükümeti özel yatırımı bertaraf etmeden tarım-sanayi kalkınma planını sürdürecek, bir yandan da sağlık, eğitim ve diğer sosyal alanlardaki ücretsiz programlarını devam ettirecek bir platformu oluşturmaya çalışıyor.

Muhalif güçlerden ve iş sektörlerinden gelen derin eleştirilerin yanında Sosyal Araştırma Grubu'nun (GIS XXI) yaptığı araştırmaya göre halkın yüzde 70'ten fazlası hükümetin performansını oldukça olumlu buluyor.

Ayrıca araştırma şirketi 30-11'in yaptığı araştırmalara göre 23 Kasım'da gerçekleşecek olan yerel seçimlerde Başkan Hugo Chavez'in destekçileri 22 eyaletten 19'unda valiliği alacak gibi görünüyor.

Bu hafta içinde 130 bin işsiz ve ev kadınının yeteneklerini geliştirmek için Che Guevara Misyonu kapsamında ücretsiz kurslara katılması kaynakların sosyal projelerde değerlendirilmesine güzel bir örnek oluşturuyor.

Chavez'e göre bu sonuç, Venezuela'nın şu anda inşa etmeye çalıştığı yeni ekonomik sistem ile bağlantılı olarak toplum içinde sosyalist çalışma birimleri ve girişimleri ile çalışmayı ve yönetmeyi destekleyen gelişmeye dönük ilerlemelerle örtüşüyor.