Venezuela ne batıya, ne sermayeye güveniyor

Chavez hükümeti, Venezuela altın sektörünü özelleştirme kararı aldı. Bunun yanı sıra Venezuela Avrupa’da ve ABD'deki altın rezervlerinin büyük bir kısmını ülkeye getirmeye hazırlanıyor. Chavez Avrupa'daki likitlerini de aktarmayı planlıyor.

Başkan Hugo Chavez, çarşamba günü yaptığı açıklamada altın madeni endüstrisini özelleştireceğini ve AB ve ABD’deki 11 milyar dolarlık altın rezervini ülkeye getireceğini açıkladı.

Telefon ile katıldığı televizyon programında “Altınımızı tekrar Merkez Bankamıza getireceğiz” diyen Chavez, zamanlama hakkında bir bilgi vermekten kaçındı. Merkez bankasının yaptığı açıklamalara göre ülkenin toplam altın rezervi 28.6 milyar dolar.

4.6 milyar dolarının “Bank of England”da bulunduğu iddia edilen rezervlerin geri kalanı da yine ingiliz bankası olan Barclays, HSBC, Standart Chartered, Amerikan bankası J.P. Morgan Chase, Fransız BNP Paribas ve Kanadalı Bank of Nova Scotia bankalarında bulunuyor.

Amerikan The Wall Street Journal gazetesinin haberine göre Venezuela’nın önümüzdeki günlerde İngiltere ve İsviçre’de bulunan milyarlarca dolarlık nakdini ve tonlarca altınını, Rusya, Brezilya ve Çin’deki hesaplarına aktarması bekleniyor.

Petrol, elektrik, telekomünikasyon ve çimentodan sonra sıra altında
Yılda 6 ton altın madeninin üretildiği Venezuela'da en büyük maden şirketi Rus Agapov ailesinin sahibi olduğu Rusoro şirketi geçen yıl yaklaşık 100 bin ons altın üretti. Chavez, altın madeni şirketlerinin üretiminin yüzde 50'sini ihraç etmesini kabul ederken, geri kalan yüzde 50'nin Merkez Bankasına satılması kararlaştırıldı.

“Libya’nın kaderinden kaçınmak için bir plana ihtiyacımız var”
Venezuela Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan belgelerde, “Kuzey güçlerinin” Libya’nın Avrupa’daki rezervlerini nasıl yağmaladığı hatırlatılarak, benzer bir kaderden kaçınmak için bir plana ihtiyaç olduğu belirtilmişti. .

(soL - Dış Haberler)