Venezuela ‘derin devlet’ ile hesaplaşıyor

Venezuela, meclise sunulan bir yasa tasarısı ile devletin geçmişte işlediği suçları araştırmaya hazırlanıyor. Tasarı ile birlikte bir Hakikat ve Adalet Komisyonu’nun kurulması da planlanıyor.

Geçtiğimiz salı günü, Venezuela Ulusal Meclisi 1958-1998 yılları arasında devlet tarafından işlenmiş siyasi suçları araştırmak üzere meclise verilen bir yasa tasarısını kabul etmek üzere adım attı. Venezuela “demokrasisi”nin 40 yıllık periyodunda, binlerce solcu işkenceden geçirilmiş, kaybedilmiş veya öldürülmüştü.

Yasanın üç amacının olduğu konuşuluyor. Birincisi, her bir ölüm olayının iç yüzü ve karartılan tarafları incelenecek. İkinci olarak, suçun sorumluluğunu taşıyanlardan tespit edilenler ve hayatta kalanlar adalet önünde hesap verecek. Son olarak, 60’lı, 70’li ve 80’li yıllardaki devrimci hareketin kamuoyuna mal edilmesi ve kurbanların ailelerinin onurlandırılması sağlanacak.

Yasa, ayrıca bir Hakikat ve Adalet Komisyonu kurulmasını öngörüyor. Bu komisyonda hükümete bağlı sekiz değişik suç araştırma biriminden temsilci ile dokuz tane mağdur yakınlarından temsilci bulunacak.

Ayrıca, “Sessizliğe ve Unutmaya Karşı Yasa” olarak bilinen yasa aracılığıyla 4 binden fazla sayıda idam dosyası açılıyor. Bunun yanı sıra bin tane de “kayıp” dosyası kamuoyuna açıklanacak.

(soL - Dış Haberler)