'Venezuela boyun eğmeyecek'

Venezuela Devlet Başkanı Maduro, üniversitelere sızarak hükümet karşıtı öğrencilerle özel toplantılar düzenlediği iddia edilen 3 ABD’li diplomatı istenmeyen adam ilan etti. ABD’nin kendilerini muhalif lider Lopez’in tutuklanması konusunda tehdit ettiğini de söyleyen Maduro, boyun Eğmeyeceklerini açıkladı.

(soL - Dış Haberler) Venezuela’da ABD destekli muhalefetin hükümet karşıtı eylemleri devam ederken Devlet Başkanı Nicolas Maduro, muhalif öğrencilerle görüşmekle suçladığı 3 ABD’li diplomatın sınır dışı edileceğini açıkladı. Önceki gün devlet televizyonundan halka seslenen Maduro, sınır dışı edilmesine karar verilen kişileri iki aydır izlediklerini belirterek, bu kişilerin konsolosluk işleri yapar gibi göründüğünü ancak üniversitelere sızmaya çalıştıklarını savundu. Sosyalist lider, diplomatların ismini açıklamazken, “Bunlar üniversitede görev yapan bir grup Amerikalı. İki aydır özel üniversitelerde toplantılar düzenliyorlar” dedi.

Maduro ayrıca, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Venezuela’nın merkezi Washington’da bulunan Amerikan Devletleri Örgütü Temsilcisi’nin, telefonla arayarak, hakkında yakalama kararı olan muhalefet lideri Leopoldo Lopez’in gözaltına alınmasının uluslararası ilişkileri olumsuz etkileyeceği tehdidinde bulunduğunu söyledi. Maduro, kendilerinin hiç kimseden emir almayacağını ve kimsenin tehditlerilerine boyun eğmeyeceklerini de ekledi.
ABD Maduro’nun bu iddiasını yalanlasa da Cumartesi günü ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Caracas yönetiminin göstericilere uyguladığı “acımasız şiddet”ten endişe duyduğunu dile getirmişti.

Leopoldo Lopez hakkında yakalama kararı çıkarılmasının endişe verici olduğunu söyleyen Kerry, “Özellikle Venezuela hükümetinin onlarca hükümet karşıtı göstericiyi tutuklaması bizi alarma geçirdi” demişti.

"Daha fazla eylem" çağrısı
ABD’nin Venezuela’daki sosyalist yönetimden kurtulmak için 1999’dan bu yana mücadele ettiği ve buradaki sağcı gruplarla her türlü desteği verdiği biliniyor. ABD yönetimi, 11 Nisan 2002’de Hugo Chavez’e karşı darbe girişimi başta olmak üzere, bu ülkedeki sosyalist iktidara karşı her türlü girişimde başrolde yer aldı. Bu arada 2002’de Hugo Chavez’e karşı darbe girişimine de katılan isimlerden biri olan sağcı “Halk İradesi” hareketinin lideri Lopez, önceki gün yayınlanan bir video kaydında, Venezuelalılara daha fazla eylem çağrısı yaptı. Lopez, bugün yapılması planlanan gösteriye de katılacağını ve burada tutuklanmaya hazır olduğunu söyleyerek, taraftarlarından “barışa bağlılıklarını göstermeleri için” beyaz giyinmelerini istedi. 4 kişinin öldüğü gösterilerde şiddet olaylarını kışkırtmakla suçlanan Lopez, Çarşamba gününden bu yana kayıp.