Uribe: Amerika Kolombiya’yı terk etmeyecek

Kolombiya devlet başkanı, Kolombiya Planına ayrılan bütçeden kesintiye gitme kararını anlayışla karşıladıklarını, bunun ABD’nin Kolombiya’yı terk etmesi anlamına gelmediğini açıkladı.

Kolombiya devlet başkanı Álvaro Uribe ABD’nin Kolombiya Planına ayrılan bütçeden 55.5 milyon dolarlık kesintiye gitme kararını anlayışla karşıladıklarını, bunun ABD’nin Kolombiya’yı terk etmesi anlamına gelmediğini, ABD’nin kendilerinin müttefiki olarak kalacağını söyledi.

1999 yılında dönemin Kolombiya devlet başkanı Andres Pastrana’nın teklifi ile gündeme gelen ve ABD’nin geniş kaynaklar ayırdığı ‘Kolombiya planı’ ABD’nin ülkede kurduğu ve 1994-1998 döneminde kısmen sarsılan hegemonyasını yeniden tesis ederek güçlendirmenin en önemli aracı oldu. Kolombiya Planı’nın kâğıt üzerindeki içeriği iktisadi ve insani yardım, uyuşturucu ticaretiyle mücadele ve barışın tesis edilmesiydi. Gerçekte ise Plan, ABD’nin ülkedeki askeri varlığını arttırması ve Kolombiya’yı bölgeye dönük saldırgan politikalarının üssü haline getirmesi, devrimci FARC gerillalarına karşı yürütülen kirli savaşta Kolombiya hükümetinin daha doğrudan desteklenmesi için kullanıldı uyuşturucu ticaretinde paramiliter güçlerin kontrolünün arttırılmasına yaradı. Plan’a bağlı olarak geçtiğimiz on yıl içerisinde bölge ülkelerinin kabul etmediği yedi Amerikan üssü ülkeye yerleştirildi.

Planın en önemli gündemi olan uyuşturucu ile mücadelede asıl hedef gerilla kuvvetleri ve onları destekleyen köylülerdi. Plan kapsamında dünyanın en büyük koka üreticisi olan ülkede askeri uçaklarla havadan spreyleme yöntemiyle binlerce hektar yasal koka tarlası yok edildi. Kullanılan kimyasal maddelerin köylülerin sağlığı üzerinde çok ciddi olumsuz sonuçları oldu. Uyuşturucu ticaretine karşı mücadele için ABD tarafından eğitilen ve donatılan Kolombiya güvenlik güçlerine bağlı birlikler gerillalara ve destekçilerine karşı katliamlar düzenleyen paramiliter güçlere yardım ettiler.

Obama ABD Kongresi’ne sunduğu ekonomi planında bütçe açıklarını gerekçe göstererek Kolombiya Planı’na ayrılan fonların yüzde 10 oranında düşürülmesini teklif etmişti. Yapılacak kesintinin, Plan’daki koka plantasyonlarının spreyleme ile yok edilmesi, yıkıcı güçlerle mücadele ve adalet sistemine dönük yardımları kapsadığı açıklandı.

Uribe yaptığı açıklamada müttefiklerinin bu kararını anlayışla karşıladıklarını, kendi ülkelerinin bütçe açığı yüzde 4 dolayındayken, ABD’de bu oranın yüzde 10 olduğunu söyledi. Uribe ayrıca, ABD’nin sağladığı uçaklarla koka plantasyonlarını havadan spreyleme yöntemiyle yok etme yönteminin yasal olan ve olmayan ekinleri ayırmak konusunda başarısız olduğunu itiraf ederek, 'böylece eski yöntemlerle uyuşturucu ile mücadeleye devam edebileceğiz' dedi.
(soL - Dış Haberler)