Sayfa yolu
Türkiye’nin uranyum hevesi yarım kaldı
Yayın Tarihi: 19.11.2009 , 09:30 Güncelleme Tarihi: 22.01.2025 , 10:54
İran, Birleşmiş Milletler’in (BM) nükleer programı çerçevesinde zenginleştirdiği uranyumu yabancı bir ülkede depolama önerisini reddetti. ISNA ajansının haberine göre, İran Dışişleri Bakanı Manuçer Mutteki, “Uranyumu kesinlikle yurt dışına göndermeyeceğiz, ama İran içinde nükleer yakıtla değiştirmeyi düşünebiliriz” dedi.
BM’ye bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun (UAEK) hazırladığı anlaşma taslağında, İran’ın düşük oranda zenginleştirdiği uranyumunun yüzde 75’ini depolamak için Rusya ve Fransa’ya göndermesi isteniyordu. İran bu öneriyi kabul etmeyince UAEK Başkanı Muhammed el Baradey, “Uranyumu Türkiye saklasın” önerisini ortaya atmış, ABD de bu öneriyi desteklemişti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da talep gelirse Türkiye’nin İran’dan gelecek uranyumu depolayabileceğini açıklamıştı.
İran’ın uranyumu yurtdışına göndermeyi reddetmesiyle, Ortadoğu’da bölgesel güç olmaya soyunan Türkiye’nin İran manevrası tutmamış oldu.
(soL-Dış Haberler)
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.