Suriye'yi karıştıran adam Erdoğan'ın arkadaşı çıktı!

Suriyeli muhalifler haftaya Antalya'da toplanacak. Nisan sonunda İstanbul'da yaptıkları toplantı nedeniyle Şam yönetimi, Türkiye'ye tepki göstermişti. Bu muhalefet toplantılarını organize eden Müslüman Kardeşler lideri ise Erdoğan'ın arkadaşı çıktı!

Suriye muhalefetinden bir sözcü, Salı günü AFP’ye yaptığı açıklamada gelecek hafta Türkiye’de bir konferans düzenleyeceklerini söyledi.

Ulusal İnsan Hakları Organizasyonu isimli örgütün başındaki Ammar Kurabi, “Suriye muhalefeti, Suriye’deki isyan ve Suriye halkının taleplerini desteklemek adına 31 Mayıs’tan 2 Haziran’a kadar sürecek bir konferans düzenleyecek” dedi.

Kurabi, toplantının herkese açık olacağını, muhalif güçler kadar bağımsız kişiliklerin ve “her inanışın temsilcilerinin” konferansa katılacağını söyledi.

Suriye rahatsızlığını iletmişti
Suriyeli muhalifler 26-27 Mayıs tarihlerinde de İstanbul’da buluşarak iki günlük bir toplantı yapmışlar, ve bu toplantı Suriye’nin AKP’ye yönelik kızgınlığını açıkça dile getirmesine yol açmıştı. Hükümete yakın El Vatan gazetesinde birinci sayfadan çıkan bir yazıda AKP’nin Suriye’ye yaklaşımını sert bir dille eleştirmesi de bunun işareti olarak yorumlanmıştı.

AKP Müslüman Kardeşler’e mi oynuyor?
İstanbul’daki toplantıyla ilgili bir ayrıntıya ise, Suriye’nin Ankara Büyükelçisi Nidal Kabalan,17 Mayıs’ta Hürriyet Daily News’e verdiği mülakatta dikkat çekmişti. Kabalan, İstanbul’daki konferans sırasında Müslüman Kardeşler’in liderlerinden Riyad el Şakfa’nın basın açıklaması yaptığını ve bu açıklamanın El Cezire’den canlı yayınlandığını belirtti.

İstanbul’daki toplantı Müslüman Kardeşler himayesinde Suriye’deki muhalefet hareketinin tüm dünyaya seslendiği bir platforma dönüşmüştü ve Kabalan, bu durumdan Suriye hükümetinin duyduğu rahatsızlığı açıkça dile getirdi.

AKP’nin Müslüman Kardeşler’e destek verdiğini düşündüğü izlenimi veren Kabalan, “Bence Türkiye, belki ilkesel olarak iyi niyetli bir rolü oynamaya çalışıyor, ama Müslüman Kardeşler, 1980’lerde Suriye ordusuna karşı silahlı operasyonlara katılmış olanlar, ellerinde Suriyeliler’in kanlarını taşıyor. Bizim için Müslüman Kardeşler, PKK Türkiye için neyse odur” dedi.

MÜSİAD da işin içinde
Kabalan’ın verdiği bilgilere göre İstanbul’daki toplantı MÜSİAD’ın himayesinde yapıldı, ancak asıl finansör Türkiye’de yaşayan ve Türk vatandaşlığına sahip olan Suriyeli Gazi Mısırlı idi. Toplantının asıl düzenleyicisi Gazi Mısırlı (asıl adı Gazwan Masri), Müslüman Kardeşler’in liderlerinden biri.

Erdoğan’dan kişisel rica
İşin asıl ilginç yanı ise, Kabalan’a göre İstanbul’daki toplantının arkasındaki isim olan Gazi Mısırlı’yı, bizzat Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Beşar Esad’la tanıştırmış olması.

Büyükelçi Kabalan, röportajında “Cumhurbaşkanı Beşar Esad [2009’da] İstanbul’a geldiğinde, Bay Erdoğan bu adamı tanıştırdı ve ‘Lütfen, kardeşim Esad, bu adama yardım edin’ dedi. Eylemlerin çoğunu işte bu Mısırlı organize ediyor. Bizzat Beşar Esad tarafından Suriye’ye dönmesi çağrısı yapılarak hoş karşılandı. Bu bir buçuk sene önceydi, ve bu çağrıya tek bir yanıt vermedi” ifadelerini kullandı.

İşbirliğini hatırlattı
Suriyeli büyükelçi, açıklamalarında AKP’nin Esad yönetimiyle batı arasındaki arabuluculuk çabalarına da değindi. Batılı ülkeler Suriye’yi “reform yapması” konusunda zorlarken, bu iletişimi Türkiye sağlamış ve AKP hükümetinden yetkililer sık sık Suriye’ye giderek tavsiyelerde bulunmuşlardı.

soL, bu tavsiyelerin içinde AKP’nin Esad’a “Türkiye’deki gibi yüzde 10 seçim barajı koyun” ve “Dinin toplum yaşantısındaki ağırlığını artırın” da dediğini ve Türkiye’deki Terörle Mücadele, Siyasi Partiler ve Seçim yasalarının taslaklarını sunduğunu yazmıştı.

Kabalan bu bilgiyi doğrulayacak şekilde, Şam’ı ziyaret eden Türk uzmanların çok partili sisteme geçişi sağlayacak bir yasa, yeni bir yerel yönetim yasası ve “barışçıl gösteriler yasası” konusunda katkıda bulunduklarını söyledi.

(soL - Dış Haberler)