AKP Suriye'ye baraj ihraç ediyor!

AKP heyeti Suriye'ye "danışmanlık" yapmaya gittiğinde, yanında Terörle Mücadele, Siyasi Partiler ve Seçim yasalarının çevirileriyle gitti. AKP heyeti, Esad yönetimine hem demokrasiye geçip hem de yönetimi ve istikrarı kaybetmemeleri için özellikle yüzde 10 barajını ve dinci eğitimi önerdi.

AKP hükümeti geçtiğimiz haftalarda Suriye'ye üst düzey heyetlerle ziyaretlerde bulunmuş, hükümet adına ise MİT Müsteşarı Hakan Fidan Şam'da temaslarda bulunmuştu.

AKP'nin bu görüşmelerde Beşar Esad yönetimine "akıl hocalığına" soyunduğu biliniyordu. Ancak görüşmelerin ayrıntları, Arap basınında yazıldı.

Lübnan'ın El Ahbar gazetesinin haberine göre Türk heyeti, Esad rejiminin biraz daha sınırlandırılmış bir şekilde iktidarını korumasını ve eylemcilerin talepleriyle hükümet arasında bir uzlaşmaya varılmasını istiyor. Gazete, bu minvaldeki görüşmelerden sızan bilgileri aktardı.

Buna göre Şam'ı ziyaret eden Türk heyeti, Esad yönetiminin birtakım Türk yasalarını dikkatle incelemesini istedi. Bu amaçla ve "Başkan Esad'a ilham vermek niyetiyle" Türk heyeti, yanında Terörle Mücadele, Siyasi Partiler ve Seçim yasalarının Arapça çevirilerini de götürdü.

En dikkat çekici öneri yüzde 10 barajı
Türk heyetinin Esad ve yardımcılarına yaptığı önerilerin arasında El Ahbar'ın aldığı bilgilere göre en öne çıkan önerilerden biri, Türkiye'deki yüzde 10 seçim barajı uygulaması oldu. Bu öneriyle Türk heyeti, Baas partisine siyasi tablonun geçiş süreci boyunca kaosa sürüklenmeyeceği hususunda güven verdiler.

El Ahbar'ın kaynaklarına göre Türk heyeti, İslamcılar'ın iktidara uzanmalarını engellemek amacıyla, etnik, dini ya da sekter temelli partilerin kurulmasını yasaklayan bir yasanın yararlarından söz ettiler.

Diyanet İşleri kurun, eğitimi 'tadında' dincileştirin!
Türk heyetinin önerileri arasında devlet güvenlik mahkemelerinin kaldırılarak, özel yetkili sivil mahkemelerin kurulması da vardı.

Bir diğer çok dikkat çekici öneri ise, İslamcılar'ın güçlenmesi ve Suriye toplumunun radikalleşmesi olasılığına karşı Türk heyetinin Esad yönetimine "dini eğitimi yasallaştırmaları", ama bunu doğrudan Başbakan'a hesap veren bir 'Diyanet İşleri Başkanlığı'nın rehberliği altında merkezi hükümetin görüşü doğrultusunda yapmaları oldu.

AKP'nin Suriye yönetimine yaptığı öneriler hem "Türkiye modeli buysa Ortadoğu halkları yandı" dedirtiyor, hem de AKP'nin ülke içinde ne yapmaya çalıştığına dair fikir veriyor.

(soL - Dış Haberler)