Suriye karşıtı haber yapmanın 27 püf noktası

Lübnanlı siyaset bilimci, yazar Esad Ebu Halil, Lübnan medyasının Suriye yönetimi karşıtı yayın yapmak için izlediği yolları anlattı.

California Devlet Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümünde öğretim görevlisi ve AngryArab adlı ünlü blog'un yazarı Lübnanlı Esad Ebu Halil, Lübnan medyasında Suriye yönetimi karşıtı nasıl haber yapılacağının “inceliklerini” anlatıyor:

Lübnan'da Suriye haberi nasıl yapılır?
1.Makalelerinizi, haberleri sizin için çevrilebilecek, yorumlayabilecek düşük ücretli serbest çalışan yerel gazetecilere dayandırın.

2. Şehre varır varmaz sizi yönlendirmesi için Hariri basın ofisini ve Suriyeli sürgün grupların basın bürolarını arayın.

3. Bu iş için evinizi terk etmenize gerek yok: iş yoğun bir biçimde skype kullanımını gerektiriyor. Skype adresleri aramak zorunda değilsiniz: Hariri basın ofisi ve onun sürgündeki Suriyeli müttefikleri size bu isimler sağlayacaktır hatta sizin için isim de uydurabilirler.

4. Haberinizde, Suriyeli silahlı gurupların acılarını paylaşırken duygusal olmanızda bir sorun yok ancak bu durum Arap-İsrail savaşının Arap tarafı konusundaki haberler için geçerli değil.

5. Suriyeli silahlı grupların neden olmadığı insani acılara haberlerinizde yoğun bir şekilde yer verebilirsiniz.

6. Sürgündeki Suriyeli İslamcı grupların gerçek liderlerinden alıntılar yapmayın onun yerine, muhalefetin Batılı yüzünü göstermek için Batılı ülkelerde bulunan muhalif temsilcilerden alıntı yapın.

7. Suriyeli silahlı grupların tarafındaki Suudi, Katar, Kuveyt ve Türk tarafının rolünü minimize etmeye çalışın.

8. Makalelerinizde, silahlı grupların yoksulluğuna ve yaşadıkları silah ve mühimmat sıkıntısına sürekli göndermelerde bulunarak onlara yardım kampanyası yapmaktan çekinmeyin. Birkaç gözyaşı da gösterin.

9. Silahlı grupların insani tarafını göstermeye çalışın: çocuk savaşçıların fotoğrafları, herşeyden önce onların birer çocuk olduğunu göstermeli ve silahla gruplarını insani yüzünü temsil etmeli.

10. Çatışmanın iki tarafıyla konuşmayın. Suudi Arabistan ve Katar'ın desteklediği taraf yeterlidir.

11. Unutmayın: Bomba yüklü arabaları ABD'nin desteklediği taraf kullandığında o kadar da kötü değildir. Bunlar, ABD'nin düşmanları tarafından kullanıldıklarında ancak yıkımın çirkin silahları olurlar.

12. Suriye'ye dönük dış müdahale ile ilgili makalelerde, unutmayın Suudi Arabistan, Katar, Bahreyn, Türkiye, Ürdün, Libya, NATO, İsrail ve ABD tarafından gerçekleştirilenler gerçek müdahale değildir. Bunlar sadece iyi niyetli insani jestlerdir. Dış müdahale denilince akla sadece Rusya, İran ve Hizbullah gelir.

13. Lübnan'ın Suriye müdahalesi konulu haberlerde, unutmayın, sadece Hizbullah'tan bahsediyoruz. Hariri ve Slefi grupların müdahalesi (askeri veya diğer) sayılmaz.

14. Suriye konulu haberlerde profesyonellik kıstasının Suudi prensleri ve Hariri ailesine ait medya kuruluşları olduğunu unutmayın.

15. ABD öncülüğündeki koalisyonun amaçlarına hizmet ettiği sürece, Hariri ve Suudi medyası tarafından üretilen dedikodular ve uydurma haberler, basmak için yeterlidir.

16. Alevilere dönük ön yargı ve bağnazlık Suriye'deki çatışmayı anlamak açısından elzemdir. Lütfen makalelerinizde, bebekler de dahil bütün Alevileri Şebbiha olarak adlandırın.

17. Silahlı grupların ağır İslamcı ve fanatik liderliğini gizlemek için elinizden gelenin en iyisini yapın. Silahlı grupların ağır İslamcı ve fanatik liderliğini gizlemek için elinizden gelenin en iyisini yapın. Bunların yerine silahlı birimler adına konuştuğunu iddia eden kot pantolon giyen, liberal ve seküler birini bulmaya çalışın

18. Herhangi bir saf değiştirme -bir askerin, asistanın ya da yerel yönetimdeki önemsiz bir katibin şoförünün muhalefetin safına geçmesi bile- haberinizde önemli bir yer kaplamalı.

19. Lütfen El Cezire'ye olan eski düşmanlığımızı unutun. El Cezire artık değişti ve biz onu Katar kraliyet ailesinin muhteşem propagandasını temsil eden örnek bir kanal olarak görüyoruz.

20. Hariri ailesi size Lübnan İç Güvenlik departmanındaki adamlarının isimlerini ve telefon numaralarını verecektir ve bu kişiler Hizbullah'ın çıkarlarına aykırı olan herhangi bir bilgiyi ya da söylentiyi size sağlamak için hazır olacaklar. Ayrıca, bu kişileri “Lübnan hükümetinin üst düzey güvenlik yetkilileri” olarak yazılarınızda referans gösterebilirsiniz.

21. İsrail'in çıkarları ve propagandası haberinizde epeyce yer kaplamalı. Suriye topraklarını işgaline ve bu ülkeye dönük saldırılarına rağmen, İsrail Suriye halkının bir dostu olarak lanse edilmeli.

22. Aynı 2003 öncesinde sürgündeki Iraklı muhaliflerle ilgili çıkan haberlerde olduğu gibi, sürgündeki tüm Suriyeli muhaliflerin akıllı, hatta Suriye’nin Cicerosu örneğinde olduğu gibi kendini açıkça ifade edebilen ve gerçekten eğlenceli kişiler olduklarını lütfen unutmayın.

23. Suriye’nin kimyasal silahları hakkında konuşurken, İsral’in kitle imha silahlarından lütfen bahsetmeyin. Onun yerine, Suriye’nin kimyasal silahları hakkında her yazdığınızda, her zaman Israil’i kurban olarak göstermek için gaz maskeleri ile poz veren İsrailliler’in foroğraflarını kullanın.

24. Sadece hikayeyi haberleştirmek için değil moral vermek için de hizmet ettiğinizi unutmayın. Etkilemek için her hafta, Başar rejiminin çökmekte olduğunu ve isyancıların Şam’ı ele geçirmek üzere olduğunu yazmanız gerekiyor.

25. Okuyuculara, Suriye halkının yüzde 99’unun Amerika ve İsrail’in Suriye’deki rolünü desteklediğini ve şiddetle rejim karşıtı olduğunu hatırlatmak önemli. Sadece alçaklar ve caniler hala rejimi destekliyor.

26. Sürgündeki Suriye muhalefetinin ülkedeki bütün azınlık gruplarından destek alma konusundaki başarısının altını çizmek için, Beyrut'taki Hariri basın ofisi, size rejim karşıtı olan bir Hristiyan, bir Dürzi, bir Kürt hatta bir Alevi'nin numarasını verecektir.

27. Eğer bir falafel'in (bir Arap yemeği) neye bezediğini biliyorsanız, Arapça bilgisine o kadar ihtiyacınız yoktur.

(soL- Dış Haberler)