Siyahi yazardan BBC muhabirine ayaklanma dersi

BBC muhabiri, canlı yayına bağlanan siyahi yazar Darcus Howe "yağmayı lanetlemek" yerine ayaklanmanın haklı gerekçelerini anlatmaya başlayınca önce yazarı sıkıştırmaya kalkıştı, sonra da Howe'dan gerekli cevabı aldı.

Londra'da başlayan ve İngiltere'nin birçok kentine yayılan eylemlerle ilgili olarak BBC yayınına canlı bağlanan siyahi yazar Darcus Howe, BBC muhabirinin ezberini bozdu. Ayaklanmaya dair en sembolik videolardan biri olan bu videonun sonunda BBC muhabiri, Howe'dan gerekli yanıtı aldı.

Howe ayaklanmanın arkasındaki gerçekleri açıklayınca, Howe'un ismini birkaç defa üst üste yanlış telaffuz eden BBC muhabiri, Howe'u aşağılar bir üslupla "zaten geçmişte de isyancı olmakla" itham etti. Muhabir, "Ben isyanlara değil, sonu çatışmayla biten gösterilere katıldım" diyen Howe'dan "aptalca konuşuyorsunuz" yanıtı alınca, bağlantıyı apar topar kesmek zorunda kaldı.

İşte BBC'nin bir daha vermeyeceği o görüntüler:

Aslen Trinidad ve Tobago'lu olan Howe, kendi ülkesinde işçi mücadelesinden haberler veren gazetelerde çalıştıktan sonra İngiltere'ye gelerek Irk Bugün (Race Today) dersini çıkarmaya başladı. 1970'te İngiliz Kara Panterler Örgütü üyesi olan Howe, bu dönemde çeşitli davalardan yargılandı ve ceza aldı.

BBC, yukarıda videosunu paylaştığımız olayın ardından Howe'dan özür dilemek zorunda kaldı ve "saygısızlık etmek istemediklerini" açıkladı.

(soL - Dış Haberler)