Rusya yanıyor!

Rusya’da son bin yılın en sıcak yazı yaşanırken, orman yangınları inanılmaz boyutlara ulaştı. Söndürme çalışmalarına tüm dünyadan ekipler katılırken, halk yetersiz bulduğu hükümete tepkili.

Rusya tarihinin en sıcak yazını yaşıyor. Ülkede hava sıcaklıkları mevsim normallerinin on derece üzerinde seyrediyor. Yüksek sıcaklıkların da etkisiyle artan orman yangınları ise tehlikeli boyutlara ulaştı. Son bir ayda yaklaşık 8 bin kilometrekare orman kül oldu. Bu alan yaklaşık olarak Kıbrıs adası kadar. Yangınlar süresince resmi rakamlara göre 52 kişi hayatını kaybetti. Yangın sonucunda oluşan zehirli gaz ve duman ise halkın sağlığını olumsuz etkiliyor. Başkent Moskova’da hastaneler tam kapasiteyle çalışırken günlük ölüm sayısı 350-400’den 700’e çıktı.

Halk isyan ediyor
Yangınların tüm halkı etkileyen bir doğal afet boyutuna ulaşması ve hükümetin çözüm üretememesi, halkın öfkesini artırdı. 800 noktada süren yangınlara sadece 10 bin profesyonel itfaiyecinin müdahale etmesi ve tehlike altındaki bölgelerin boşaltılmasındaki geciklemeler Rus halkını çıldırtıyor. "Şu an yaşıyor olmamız sadece rüzgarın yön değiştirmesi sayesinde" sözü birçok Moskovalı tarafından dile getiriliyor.

Cuma gününden beri havaalanları tüm uçuşları iptal ederken, yerel yönetimler çocuklar ve yaşlılar başta olmak üzere halkı sokağa çıkılmaması yönünde uyarıyor. Hava kirliliği tehlike sınırlarının 7 kat üzerinde.

Alevler nükleer santrale yaklaşıyor
Halkı endişeye sürükleyen bir başka olay da alevlerin Mayak Nükleer Tesisleri’ne yaklaşması. Tesis nükleer atıkların dönüştürülmesi ve depolanması için kullanılıyor. Yangının buraya ulaşması halinde yüzbinlerce kişiyi etkileyecek radyoaktif sızıntı tehlikesi söz konusu.

Yardımlar artıyor
Yangınların etkisinin artması üzerine dış yardımlara olumsuz bakan Putin bile tavrını değiştirdi. Başta eski Sovyet ülkeleri olmak üzere birçok ülkeden Rusya’ya destek veriliyor. Azerbaycan, Ermenistan ve Ukrayna 2’şer yangın söndürme uçağı gönderirken, Belarus 1 helikopter, 150 kişilik itfaiye birimi ve 20 itfaiye aracı gönderdi. Litvanya ve Letonya’dan da 50 itfaiye kamyonu ulaştırıldı.

Polonya, İtalya ve Fransa da 2’şer uçakla söndürme çalışmalarına destek oldular. Türkiye de 2 helikopteri bölgeye yolladı.

Meteoroloji raporların göre gelecek haftaya kadar hava sıcaklıkları 40 derece civarında seyredecek. Yüksek sıcaklık ve yangınların ölüm sayılarını daha da artırmasından endişe ediliyor.

(soL - Dış Haberler)