Rus basını: ‘Şam, Türk pilotların tutuklandığını doğruladı’

Rusya’nın Sesi Radyosu, 4 Türk savaş uçağı pilotunun Suriye’de yakalandığı iddialarını Suriyeli askeri uzmana sordu.

Birkaç gün önce Suriye’de yayınlanan El Vatan gazetesi, Halep’te bulunan Koerc askeri havaalanı yakınlarında dört Türk savaş uçağı pilotu yakalandığını iddia etmişti. Haberde, dört pilotun, silahlı bir muhalif grup nezaretinde havaalanına sızmak üzereyken yakalandıkları ifade edilmiş ve Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada bu iddialar yalanlanmıştı.

Konuyla ilgili bilgi almak üzere Suriyeli emekli General Muhammed İsa ile bir röportaj gerçekleştiren Rusya’nın Sesi Radyosu iddiaların doğru olup olmadığını sordu.

İsa, yaptığı açıklamada, söz konusu iddiaların doğru olduğunu ancak yakalanan pilotların sayısının daha fazla olduğunu ileri sürdü. İsa sözlerini şöyle sürdürdü:

Şimdilik net olarak şunu söyleyebileceğim. Durum gerçekten çok ciddi. Bu kişiler gerçekten de Halep’teki hava üssü yakınlarında yakalandı. Pilotlar, silahlı grubun desteğiyle bu üsse sızmak niyetindeydi. Amaçları henüz belirleniyor şimdilik sadece tahminler yürütülebilir. Muhtemelen, pilotlar uçakları ele geçirip Suriye’nin önemli stratejik noktalarına saldırmayı düşünüyordu. Bazı yoğun nüfuslu bölgelere saldırmayı planladıkları da bir olasılık. Sonra tüm yükümlülük hükümete ve Suriye ordusuna yüklenecekti. Ankara bu bilgiyi yalanlıyorsa yalanlasın, istediğini diyebilir. Fakat bu olay bir gerçek.

Öte yandan haberde, birkaç ay önce de Suriyeli askeri yetkililerin, militanların bir savaş uçağını ele geçirme girişiminde bulunduğu ancak girişimin son anda önlendiği hatırlatıldı. Fakat bu olayda eylemi gerçekleştiren kişiler arasında yabancı askerlerin bulunmadığı ifade edildi.

(soL- Dış Haberler)