Ana içeriğe atla

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

Portekiz'de hükümet işsizlere "Göç edin" dedi!

Avrupa'daki ekonomik krizin derin bir darboğaza soktuğu ülkelerden olan Portekiz'de muhafazakâr Başbakan Pedro Passos Coelho, işsiz vatandaşlara şimdiye dek duyulmamış bir çözüm önerdi: Göç edin!

Yayın Tarihi: 03.01.2012 , 12:56 Güncelleme Tarihi: 08.05.2021 , 00:29

18 Aralık günü Başbakan, bu çağrıyı işsiz öğretmenlere yaptı. Coelho, öğretmenlere "Brezilya ve Angola gibi Portekizce konuşulan ülkelere gidin" dedi.

AKP'yi aratmayan bu öneriye ertesi gün bazı bakanlar da destek verdi. Bakanlar özellikle öğretmenler için bunun iyi bir çözüm olabileceğini söylediler.

Öneri o kadar ciddiye alındı ki, Brezilya ve Angola hükümetleri "acil öğretmen ihtiyaçları olmadığını" açıklamak zorunda kaldılar.

Başbakan'ın bu pervasız sözlerine her kesimden büyük tepki gösterildi. Sosyal demokrat çizgideki Sosyalist Parti'nin Avrupa Parlamentosu vekillerinden Maria Gomes, bunun bir Başbakan'ın söylemesi gereken en son şey olduğunu belirterek, "Beceriksiz olduğunu hissetmekten daha kötüsü vazgeçmektir. Bu durumdan kendimizi kurtarabiliriz ve kurtarmalıyız. Çünkü son on yıllarda eğitime yapılan yatırımlar sayesinde eğitimli genç insanlarımız var" dedi. Gomes böylece Başbakan'a tepki gösterirken hem önceki sosyal demokrat hükümetlerin krizdeki payını akladı, hem de krizin karşısında çözüm yolu olarak aslında sosyal demokratların elinde de bir çözüm planı olmadığını gösterdi.

Yunanistan ve İtalya başta olmak üzere sosyal demokrat partiler de, muhafazakâr partiler de krizden çözüm için emekçilerin haklarını tırpanlayıp ülke ekonomilerini emperyalist kurumlara teslim etmekten başka çare düşünemiyor.

Portekiz Başbakanı Passos Coelho da "troykanın", yani AB, Avrupa Merkez Bankası ve IMF'nin yaptırımlarını kabul etmişti. Passos Coelho, bu yaptırımları kabul ederken pazarlık dahi yapmamasıyla da Portekiz halkından tepki çekmişti. Kurtarma paketi kapsamında Portekiz'de, sosyalizmin çözülüşünden sonra Doğu Avrupa'da yaşananları anımsatacak kadar azgın bir özelleştirme dalgası başlamış durumda.

Portekiz'de gerçekten de ülkeden umudu kesip yabancı ülkelere göçenlerin sayısı artıyor. AB sınırları içerisinde serbest geçiş olduğu için tam bir istatistik olmasa da, 2011 yılı içerisinde 120 bin Portekizli'nin başka ülkelere göç ettiği hesaplanıyor. En çok tercih edilen adres ise Brezilya. Angola'da da 92 bin Portekizli yaşıyor.

(soL - Dış Haberler)

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.