ÖSO’nun Türkmen tugayları Alevi mahallelerine saldırıyor

Özgür Suriye Ordusu’na bağlı Yavuz Sultan Selim ve Ricalullah (Allah’ın adamları) adlı çeteler, Lazkiye’de Alevi köylerine saldırdı. Bir Alevi ailenin evini basan militanlar, eylemlerini kaydederek internette yayınladı.

Suriye’nin Lazkiye kentinde Türkmenler tarafından kurulan Yavuz Sultan Selim ve Ricalullah (Allah’ın adamları) tugayları adlı çeteler, Alevi mahallelerine yaptıkları saldırının görüntülerini internette yayınladı. Görüntüleri kaydeden militan kendilerini tanıttıktan sonra, bir Alevi mahallesini girmekte olduklarını söylüyor. Görüntülerde daha sonra silahlı militanların bir evin kapısını kırmaya çalıştıkları görülüyor.

Osmanlı sevdalısı Türkmenler
Sayılarının 300 ile 500 arasında olduğu tahmin edilen Türkmen militanlar geçtiğimiz aylarda Özgür Suriye Ordusu’na katıldı. Temmuz ayında basına yansıyan haberlerde Türkmenlerin kurduğu çetelere Türkiye’den de “gönüllülerin” katıldığı kaydedilmişti. Özellikle Lazkiye’de yoğunlaşan Türkmen çeteler, Lazkiye’ye bağlı Akçabayır, El Vadi, Bayır, Bucak, Dırra, Gebelli gibi köylerde kamu binalarını ele geçirmişlerdi.

Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) katılan Türkmen çetelerin, Osmanlı sultanlarının adını kullanmaları da dikkat çekiyor. Türkmenlerin oluşturduğu silahlı gruplardan bazılarının isimleri şöyle: Yavuz Sultan Selim Tugayı, Fatih Sultan Mehmet Tugayı, Sultan Abdülhamit Tugayı…

Türkiye’nin etkisi
ÖSO yöneticileri Suriye’deki savaşı Türk istihbaratıyla koordinasyon halinde yürüttüklerini açıkça dile getiriyor. Örgütün finansman, silah ve lojistik açısından en kritik sığınağının da Türkiye olduğu biliniyor.

Suriyeli Türkmenlerin ÖSO saflarına Türkiye’nin yönlendirmesiyle katıldığı konusunda yerel halk arasında sıkça konuşuluyor. Ağustos ayında Lübnan’da yayımlanan El Akbar gazetesinin görüştüğü Lazkiyeli Türkmenlerden bazıları bu iddiaları dile getiriyor. Görüşü alınan Ali Cemal köyü yerlisi Alaa adlı bir genç, köyünde ve komşu köylerde yaşanan durumun kendisini şaşırtmadığını söylüyor. Alaa, köyün ihtiyarlarının Türkiye’nin Türkmen toplumu üzerindeki etkisi konusunda kendilerini uyardığını belirtiyor. Aylarca sessiz kalan ve muhalifleri desteklemeyen Türkmenlerin Türkiye tarafından kışkırtıldığına inanan Alaa, “Türk şeytanı Türkmenleri kışkırtıyor. Aramızda Türkçe konuşanlar dolaşıyor. Bazen bizimle ilgili özel endişelerini ve bizimle olan bağlarını dile getiriyorlar. Ama bazen de bize hakaret ediyorlar. Ne dediklerini anlayamıyoruz ve bazen sadece aptalca gülümseyerek yanıt veriyoruz onlara. Ama işin gerçeği şu ki biat ettikleri tek yer Türkiye” diyor.

Türkmen köylerinde röportaj yapan muhabir Alaa’nın taşıdığı yargıların özellikle kıyı şeridindeki Türkmenler arasında bir hayli yaygın olduğunu, bu yargının kısa bir süre önce Burc el İslam köyünde bir Baas Partisi liderinin vahşice öldürülmesinden sonra daha da yaygınlaştığını aktarıyor.

Türkiye’nin Türkmenleri kullanma çabası eskiye dayanıyor
Türkiye’nin Suriye Türkmenlerine yönelik istihbarat faaliyetlerinin bir hayli eskiye dayandığı yönünde iddialar da mevcut. Bu iddialara göre Türkiye doksanlı yıllarda PKK’ye destek veren Suriye’yi sıkıştırmak için Suriye Türkmenlerini benzer bir örgütlenme yaratmaya teşvik etmeye çalışmış. Tansu Çiller döneminde bu amaçla örtülü ödenekten Suriye Türkmenlerine para aktarıldığı iddia ediliyor.

Son dönemde ise AKP hükümetinin Türkmenleri, ortak bir çatı altında toplayarak muhalefetin safına katılmaya teşvik ettiği yönünde bazı iddialar dış basında yer aldı. Suriye Demokratik Türkmen Hareketi adlı oluşum mart ayında İstanbul’da kurulmuştu.

(soL-Dış Haberler)