NATO, Afganistan’da sivilleri öldürmeye devam ediyor!

<strong>Afganistan’da iki sivil genç, NATO bombardımanı sonucu vuruldu. NATO yetkilileri ise son dönemde Afganistan’da gerçekleştirdikleri sivil ölümlerini, “kimlik tespitinde hata yapılması”na bağladı.</strong>

Reuters’in haberine göre, NATO’ya bağlı Afganistan Güvenlik ve Destek Gücü (ISAF) 28 Şubat’ta Afganistan’ın Uruzgan şehrinin kuzeybatısında gerçekleştirilen bir operasyon sırasında iki sivil genci vurdu. Söz konusu bölgenin sıklıkla ISAF tarafından helikopterle tarandığını belirten bölgesel yönetim sözcüsü Emir Muhammed Akhunzede, iki gencin radyo dinledikleri sırada fark edilerek öldürüldüklerini ve saldırının nedeninin bilinmediğini söyledi. Amerikalı ISAF komutanı Joseph Dunford ise, iki gencin isyancı oldukları sanılarak ateş açılması sonucu koalisyon kuvvetleri tarafından “kazara” öldürüldüklerini iddia etti.

Ne var ki, Duruzgan’da yaşanan ölümlerden ötürü özür dileyen ve öldürülen gençlerin ailelerine “kişisel” olarak başsağlıgı dileyen Joseph Dunford’un bu özrü, NATO’nun Afganistan’da işlediği, son zamanlarda gittikçe artan sivil cinayetlerinin hesabını vermiyor. Uruzgan’da yaşanan bu ölümler, NATO’nun Afganistan’da işlediği ilk sivil cinayetleri değil.

13 Şubat’ta ISAF, Afganistan’ın doğusundaki Kunar’ın Çevgan köyünde gerçekleştirdiği bir hava saldırısında 5’i çocuk, 4’ü kadın 10 sivilin ölümüne sebep olmuştu. ISAF, saldırıyı doğrulamakla beraber, sivil ölümlerine ilişkin bir açıklamada bulunmamıştı. Bölgede konuşlandırılmış olan Avustralyalı askerler tarafından da, gene Uruzgan’da önceden “operasyonel bir kaza” gerçekleştirildiği beyan edilirken, saldırıda yaralanan askerler dışında sivil kayıplarına ilişkin bir açıklama yapılmamıştı.

ISAF’ın Uruzgan’ın güney bölgesinde gerçekleştirdiği cinayetin, seri işkencelere ilişkin suçlamalar sebebiyle Amerikan kuvvetlerinin bölgeyi terk etmelerini isteyen Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ile NATO arasında bir gerginliğe sebep olacağı iddia ediliyor.

soL – (Dış Haberler)