NATO Afganistan için Çin ve Rusya'dan para istedi

NATO Genel Sekreteri Rasmussen, 2014'ten sonra Afgan güvenlik güçlerinin finansmanı için Rusya ve Çin'den mali katkı koymasını talep etti. Çağrının Mayıs başında Chicago'da yapılacak NATO Zirvesi öncesinde gelmesi dikkat çekti. Zirvede NATO'nun Rusya'yı çevreleyecek yeni adımlar atması bekleniyor.

NATO Genel Sekreteri Aders Fogh Rasmussen, Çin ve Rusya'ya 2014 sonrasında Afganistan'ın güvenlik kuvvetleri için finansman sağlama çağrısı yaptı. NATO'nun yaptığı tahminlere göre Afganistan'ın güvenliği için yıllık 4 milyar dolar harcanması gerekiyor. ABD bu paranın 1,3 milyar dolarını diğer NATO üyeleri ve ortaklarından temin etmeyi umuyor. Ancak şu ana kadar yalnızca İngiltere senelik 110 milyon dolar katkıda bulunacağını açıkladı.

Kyiv Post'un aktarımına göre NATO Genel Sekreteri Rasmussen, "2014 sonrasında Afganistan'ın güvenlik güçlerini kuvvetlendirmek üzere Rusya ve Çin'in yapacağı katkıları memnuniyetle karşılarız" diye konuştu. ABD'nin Alman Marshall Fonu'ndann Andrew Small ise görüştüğü Çinli yetkililerin Afgan güvenlik güçleri hakkında kuşkularının olduğunu, Afganistan'ın askeri harcamaları için katkıda bulunmaktansa sivil ve iktisadi girişimlere destek verebileceklerini söylediklerini bildirdi.

Lavrov: NATO 2014 sonrasında da kalmalı
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Perşembe günü Brüksel'de yapılan NATO-Rusya Konseyi toplantısında basına verdiği demeçte NATO'nun Afganistan'dan çekilmek konusunda "yapay tarihler" vermekten vazgeçmesini istedi. Lavrov "Afganistan kendi güvenliğini sağlayamadığı müddetçe ülkeden çekilme tarihi vermek doğru değil. Bu tür tarihler verilmemeli" diye konuştu. ABD Başkanı Barack Obama ABD birliklerinin 2014'te Afganistan'dan çekileceğini duyurmuştu.

Duma Dışilişkiler Komitesi Başkanvekili Andrey Klimov ise "ABD birliklerinin Afganistan'dan çekilmesi Rusya için çok sakıncalı bir gelişme olur" dedi. Klimov sözlerini "Askerlerin çekilmesi Afganistan'daki durumun hızla kötüye gitmesine ve belki de Sovyetler'in (1989'da) Afganistan'dan çekilmesi sonrasındaki çalkantının tekrarlanmasına neden olur. [NATO'nun sona yaklaşan geri çekilme takvimini] büyük bir ihtiyat ve endişeyle izliyoruz" diye sürdürdü.

Lavrov, Rasmussen'in 2014 sonrasında Afgan güvenlik güçlerinin finansmanı için yaptığı çağrıya yanıt vermezken, Rusya'nın Afganistan'daki NATO kuvvetleriyle (ISAF) işbirliğini artırması bekleniyor. Rusya'nın NATO'nun çekilme planıyla endişesinin İslamcı grupların Özbekistan, Kazakistan, Türkmenistan gibi ülkeleri de kapsayacak şekilde yayılmasından kaynaklandığı sanılıyor. Rusya, NATO'nun askeri malzeme sevkiyatı konusunda Pakistan'a alternatif bir güzergah oluşturabilme arayışına olumlu yanıt vermiş, askeri olmayan malzemelerin Rusya üzerinden demiryoluyla nakledilmesine izin verilmişti. Rusya ayrıca 2009'dan bu yana eski Sovyet cumhuriyetleri üzerinden Afganistan'a hava yoluyla da silah dışında malzeme sevkiyatı yapılmasına izin veriyor. Son olarak Kremlin'le NATO arasında, NATO'ya Ulyanovsk'ta gıda ve benzeri malzemeler taşıyan NATO uçaklarının yakıt ikmali yapması için bir hava üssü tahsis edilmesi konusunda anlaşmışlardı.

Komünistlerden tepki
Rusya Federasyonu Komünist Partisi (RFKP) üyeleri Perşembe günü Moskova'da yaptıkları bir eylemle Rusya ile NATO arasındaki bu anlaşmayı protesto etti. RFKP Genel Sekreteri Gennadi Züganov, RIA Novosti'ye yaptığı açıklamada "Rusya'da 1000 yıldır hiçbir yabancı askeri üs olmadı ve şimdi de olmasına izin vermeyeceğiz" dedi. RFKP Moskova örgütü başkanı Vladimir Raşkin ise eylemde yaptığı konuşmada "Bu, topraklarımızın NATO birlikleri tarafından işgal edilmesidir. Eğer burada bir üs kurmaya kalkarlarsa kendimi NATO tanklarının altına atmaya hazırım" diye konuştu.

NATO Zirvesi öncesi önemli mesaj
Rusya ve Çin'e yapılan finansman çağrısının Mayıs başında Chicago'da yapılacak NATO Zirvesi öncesinde gelmesi dikkat çekti. Zirvede Suriye'deki durum, füze kalkanı ve NATO'nun Gürcistan, Bosna Hersek, Makedonya ve Karadağ gibi ülkelere genişlemesi gibi Rusya ve Çin'i doğrudan ilgilendiren konular hakkında önemli kararlar alınması bekleniyor.

(soL-Dış Haberler)