Muhaliflerden kimyasal silah itirafı: 'Kimyasal silah üretebilecek hammadde ve kapasiteye sahibiz'

Suriyeli muhaliflerin kurduğu Özgür Suriye Ordusu'nun siyasi danışmanı Bessam el Dade, kimyasal silah üretebilecek hammadde ve kapasiteye sahip olduklarını açıkladı. AA'ya konuşan El Dade, "Esad bu silahı kullanırsa, biz de karşılık veririz" dedi.

"Suriye yönetiminin elinde kimyasal silah bulunduğu" iddiası Suriye'ye dönük müdahaleleri meşrulaştırmak amacıyla gündemde tutulurken, Suriyeli muhaliflerden hem tehdit hem itiraf niteliğinde bir açıklama geldi. Anadolu Ajansı'nın Arapça yayın yapan internet sitesinde yayımlanan habere göre, AA muhabirine telefon aracılığıyla açıklamalarda bulunan Özgür Suriye Ordusu'nun siyasi danışmanı Bessam el Dade, kimyasal silah üretebilecek hammadde ve kapasiteye sahip olduklarını söyleyerek, "Esad bizi kimyasal silahla tehdit ederse, bizde de bu silahtan olduğunu bilmeli" ifadesini kullandı.

"Ancak rejim güçleri bu silahı kullanmazsa biz de kullanmayız. Kullanırsak da sadece rejimin üs ve merkezlerini vururuz" diye konuşan Bessam el Dade, kimyasal silah kullanmaları durumunda uluslararası kamuoyundan gelebilecek tepkilerin hatırlatılması üzerine ise, "Beşar bu silahı kullanırsa, uluslararası kamuoyu bizi koruyacak mı?" şeklinde konuştu.

Suriye yönetimi provokasyona dikkat çekiyor
Daha önce El-Kaide militanlarının Suriye hükümetine karşı savaşta kullanmak üzere kimyasal silah üretirken çekilen vidyosu internette paylaşılmıştı.

Suriye Birleşmiş Milletler elçisi Beşar Caferi de BM Genel Konseyi ve BM sekreteri Ban Ki Moon’a yazdığı bir mektupta, dış destekli muhaliflerin Suriye halkına karşı kimyasal silah kullanarak sorumluluğu yönetime atabileceği tehlikesine işaret etmişti.

(soL - Dış Haberler)