Mısır ve Tunus'da gerici baskılar devam ediyor

Arap "devrimlerinin" Tunus ve Mısır ayağının üzerinden bir seneden fazla zaman geçti. Ancak gelişmeler iki ülkede de baskıların durmak bir yana daha gerici bir karaktere bürünerek sürdüğünü gösteriyor.

Tunus İçişleri Bakanlığı Zeynel Abidin Ben Ali'nin geçen sene Ocak ayında iktidardan düşmesiyle sonuçlanan gösterilerin merkezi olan başkentin ana caddesinde gösterileri yasakladı.

Bir üst düzey bürokrat Çarşamba günü, “Tüccarlar ve vatandaşlardan gelen şikayetler doğrultusunda, İçişleri Bakanlığı bugünden itibaren gösterileri ve diğer kolektif ifade biçimlerini yasaklamıştır.” dedi.

İçişleri Bakanlığı da ülkenin kurucu başkanı Habib Burgiba'nın adı verilen sözkonusu caddede bulunuyor.

Geçen Pazar günü, şeriat isteyen göstericiler başkentin en büyük tiyatrosunda uluslararası tiyatro gününü kutlamak amacıyla biraraya gelen oyunculara saldırmıştı.

Tunus'un insan hakları örgütü dahil birçok örgüt, İçişleri Bakanlığı'nın gösterilerin aynı gün yapılmasına izin verdiği için eleştirmişti.

Mısır'da İslamcı anayasa hazırlanırken gösteriler de devam ediyor
Mısır'da yeni anayasa taslağının hazırlayacak komisyonun başkanı olarak İslamcı bir isim seçilince Çarşamba günü Tahrir meydanında yüzlerce gösterici bunu protesto etti.

Başkanlığa seçilen Muhammed Saad El Katatni, 100 kişilik panelde 72 oydan 71'ini alarak başkanlığa seçilirken, kalan 28 kişi oylamayı boykot etti.

Müslüman Kardeşler'den Katatni'nin başkanlığa yükselmesi Mübarek'in düşmesinden itibaren 13 ay içinde yolunun nasıl açıldığını da gösteriyor. Nitekim Katani, Mübarek'i deviren protestolar başlamadan iki gün önce Müslüman Kardeşler'in 34 üst düzey üyesi ile birlikte Mübarek'in güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınmıştı.

Çarşamba günü Katatni, İslamcı olmayan üyeleri boykoyuna rağmen, anayasa taslağı komitesinde kriz olduğunu inkar etti.

Mısır Sosyal Demokrat Partisi'nden Kıpti Hristiyan meclis üyesi Emad Gad, “Müslüman Kardeşler [Mübarek'in] Ulusal Demokratik Partisi'nin bıraktığı yerden devam ediyor” dedi. Gad'ın partisinden altı üye Çarşamba günü istifa edenler arasında.

Kadınlar da panelde temsil edilmediklerini düşünüyorlar. 100 üyeden sadece sekizi kadın ve bunların üçü Müslüman Kardeşler'in Özgürlük ve Adalet Partsi'nden. Kahire'deki Arap Kadınlar İttifakı Başkanı Hoda Baran, “Bu birleşim beni herhangi bir şekilde temsil etmiyor” dedi.

“Yüzde 95 Müslüman, şeriat isteriz”
Nur Partisi'nden olan ve anayasa paneli üyesi olan Muammed El Kurdi ise, panelin amacının “İslamcı bir anayasa taslağı hazırlanması” olarak ifade etti. “Bu ülkenin yüzde 95'i Müslüman. Şeriat'ın uygulanması için milyonlarca oy verildi. Dolayısıyla bu birleşimin bunu gerçekleştirmesi lazım” dedi.

El Kurdi, boykotçu bloğu diktatörlükle suçladı. “Bu liberaller, Batı'yı liberal düşüncesi ile birlikte takip ediyorlar ve Batı'nın ideolojisini ve laikliğini Müslüman bir ülkeye empoze etmek istiyorlar” dedi. “Bu azınlıkların bir diktatörlüğüdür” diye ekledi. Kimya öğretmenliği yapmış El Kurdi, meclisin eğitim komitesinde yer alıyor ve Mısır'da okullardaki İngilizce eğitimine karşı çıkışı ile tanınıyor. El Kürdi, okullada İngilize eğitimini “Çocuklarımıza Batılı kültürleri enjekte etmek için bir düzenlenmiş bir tezgah” olarak nitelendiriyor.

(soL - Dış Haberler)