Lazkiye'deki Alevi katliamı: 'Kanlarını hala görebilirsiniz'

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Lazkiye'de El Kaide ve ÖSO'nun yaptığı Alevi katliamıyla ilgili detaylı bir rapor hazırladı. Batı ve Türk medyasının, daha önce hakkında korkunç detaylar ortaya çıkan katliamı yeni görmesi ise dikkat çekti.

(soL - Dış Haberler) Suriye'nin Lazkiye bölgesinde, 4 Ağustos günü ordu kontrol noktalarına saldırıyla başlayan ve 18 Ağustos'ta ordunun karşı saldırısıyla sona eren El Kaide ve Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) Alevileri yönelik yaptığı katliamla ilgili bir rapor hazırlandı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) tarafından hazırlanan "Kanlarını hala görebilirsiniz" başlıklı raporda, katliamdan sağ kurtulan 8 tanığın anlatımıyla, çetelerin köylüleri nasıl infaz ettiği, sivillerin üzerine nasıl ateş açtıkları, silahsız ve evlerinden kaçmaya çalışan aileleri nasıl öldürdükleri veya öldürmeye teşebbüs ettikleri, ailelerin erkek üyelerini nasıl öldürdükleri ve kadınlarla çocukları rehine olarak aldıkları anlatılıyor. HRW, raporun yazıldığı sırada muhalefet kaynaklarına göre çoğunluğu kadın ve çocuk 200 kişinin hala Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) ve Ceyş el-Muhacirin ve'l-Ensar'ın elinde bulunduğunu söyledi.

Raporda dikkat çekici olan noktalardan bir tanesi, HRW'nin görüştüğü bir diplomatın, "Muhalif savaşçıların Türk topraklarını kullandığını bilen bir Batılı diplomat" olarak tanıtılması. Lazkiye'deki katliama katılan çetelerin Türkiye topraklarından geçerek bölgeye gittiği neredeyse herkesin bildiği bir gerçek. Raporla birlikte, ilk kez uluslararası bir örgütün belgelerinde Türkiye'nin katliama ortak olduğu belirtilmiş oldu.

190 ölü...
HRW raporunda, 57'si kadın, en az 18'i çocuk ve 14'ü yaşlı erkek olmak üzere 190 sivilin çeteler tarafından öldürüldüğü tespit edildi. Bu ölümlerin çok büyük ihtimalle saldırının ilk günü olan 4 Ağustos'ta gerçekleştiği kaydediliyor.

Hala birçok köy sakinin kayıp olduğunu ve çetelerin insanları toplu mezarlara koyduğunu belirten HRW, bu nedenle ölü sayısının muhtemelen daha fazla olduğunu söyledi.

HRW, 190 kişiden en az 67'sinin ya silahsız, ya da kaçmaya çalışan siviller olduğunu tespit etti. Rapora göre 67 kişi, "yargısız infaz"a tabi tutuldu. İnsan hakları örgütü, kalan kurbanların nasıl öldürüldüğüne dair ise daha ayrıntılı araştırmanın yapılması gerektiğini belirtti.

El Kaide ve ÖSO çetelerinin saldırısına katılan bir "aktivist" ise, HRW'ye yaptığı açıklamada 4 Ağustos gecesi "160 ya da 200 Alevinin öldürüldüğünü" söyledi.

İlk saldırı
Yerel kaynaklar ve bir askeri yetkilinin verdiği bilgiye göre, ilk saldırı Baruda'daki Şeyh Nahban'a gerçekleştirildi. Buradaki askeri noktalara yönelik çete saldırısında 30 asker öldürüldü ve daha fazlası da yaralandı.

Bu saldırıdan sonra çeteler Baruda, Nebeyte, Hambuşiye, Bluta, Ebu Makke, Beyt Şakuhi, Aramo, Bremse, Esterbe, Obin ve Harata'ya girdiler. Ertesi günlerde de Kelah, Tella ve Kefraya çetelerin eline geçti.

Kimler katıldı?
20 değişik silahlı çetenin katıldığı saldırıya "muhalifler" tarafından "Müminlerin Anası Ayşe'nin Torunları Operasyonu", "Baruda Saldırısı" ya da "Sahil Özgürleştirme Operasyonu" denildi.

Hangi grupların kesin olarak saldırıya katıldığının tam olarak belli olmadığını söyleyen HRW, şu 5 çetenin isimlerini saptadığını söyledi:

- Ahrar üş-Şam
- Irak-Şam İslam Devleti
- Nusra Cephesi
- Ceyş el-Muhacirin ve'l-Ensar
- Sukor el-İzz

Türk medyası yeni gördü
Lazkiye'de Alevi katliamı yaşanırken, Batı ve Türk medyası çoğunlukla yaşananların boyutlarını görmezden geldi. Batı medyası için çoğunlukla ya katliam yoktu, ya da "isyancılar" Suriye'de "Esad'ın mensup olduğu mezhebin kalbine saldırı" düzenlemişlerdi.

Bu durumun iki istisnası ise, iki İngiliz gazetesi Guardian ile Daily Telegraph oldu. Telegraph, katliam sürerken yaptığı haberler kamuyounu bilgilendirmiş, Guardian ise bölgedeki askerlerle görüşerek katliamdaki korkunç detayları ortaya çıkarmıştı.

Türk medyasında ise, soL ve başka birkaç yayın organı dışında çetelerin Türkiye topraklarını kullanarak gerçekleştirdikleri Alevi katliamı duyurulmadı.