Küba çocuklarını besleyebilen tek ülke

Dünyadaki yetersiz beslenen 5 yaş altı 146 milyon çocuktan hiçbirinin Kübalı olmadığı açıklandı.

Kalkınmakta olan dünyada yetersiz beslenme sınırının altında 146 milyon çocuk yaşıyor. Bu durum Kübalı çocuklar için söz konusu değil. Zira Küba, doğru politikaları sayesinde bu toplumsal yaradan kendini koruyabilen tek ülke.

Beslenme sorunu olan 146 milyon çocuk... Bu kaygı verici rakam Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu UNICEF’in BM oturumunda yayınlanan yeni raporunda ortaya serildi. Bu sorun karşısında BM’nin, rapor hazırlayan bir kurum olmanın ötesine geçip geçemeyeceği tartışma konusu.
Rapora göre bakımsız durumda olan bu çocukların yüzde 28’i Afrika’da Sahra Çölü’nün güneyinde kalan kısmında yoğunlaşıyor yüzde 17’si Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da, yüzde 15’i Orta Asya ve Pasifik’te, yüzde 7’si Latin Amerika ve Karayipler’de, yüzde 5’i orta ve doğu Avrupa ülkelerinde, yüzde 27 ‘si gelişmekte olan diğer ülkelerde bulunuyor.

Küba, Latin Amerika ve Karayipler’de bu sorunlara sahip olmayan tek ülke.

Küba devletinin halkın beslenmesiyle ilgili olarak gerçekleştirdiği iyileştirmeler ve özellikle çocuklar için acil önem taşıyan alanlardaki uygulamaları olumlu sonuçlar doğurmuş durumda.

Dünyanın gerçekleri gösteriyor ki yeryüzünde 852 milyon insan açlık çekiyor ve bunun 53 milyonu Latin Amerika’da yaşıyor. Sadece Meksika’da 5 milyon 200 bin, Haiti’de 3 milyon 800 bin insan açlık sınırında yaşıyor. Dünyada her yıl 5 milyondan fazla insan açlıktan ölüyor.

Oysa BM değerlendirmelerine göre üçüncü dünya ülkelerinin tüm halkları için sağlık ve yeterli beslenme konusunda kalıcı çözümler bulmanın maliyeti o kadar da yüksek değil. Bu amaca ulaşmak için 13 milyar dolar yeterliyken çok daha fazlası reklamlara gidiyor. Her yıl uyuşturucuya milyarlarca dolar ve örneğin yalnızca ABD’de kozmetiğe 8 milyar dolar harcanıyor.

BM’nin tarım ve gıda ile örgütü FAO’ya göre de Küba yetersiz beslenme ve açlığa karşı mücadelede Latin Amerika’nın en ileri durumdaki ülkesi. Bu elbette Küba için onur ve mutluluk kaynağı.

Küba devleti, oluşturduğu temel gıda sepeti ve dağıtım ağıyla halkının temel beslenme ihtiyaçlarını garanti altına almış durumda. Aynı şekilde, halkın beslenme koşullarının daha da iyileştirilmesi amacıyla yerel düzeyde ekonomik düzenlemeler gerçekleştiriliyor, özellikle çocukların ve gelişme çağında olan gençlerin düzenli beslenmesi için sabit bir program uygulanıyor.

Böylece beslenmeye gösterilen özen, kadınların hamilelik dönemlerinden başlayıp ve ömür boyu gerekli ve doğal beslenme olanaklarının sağlanmasıyla devam ediyor. Annelerin, doğumun ilk günlerinden itibaren sağlıklı şekilde emzirebilmelerinin güvence altına alınması sonucunda sağlanmış olan faydalar, Küba’nın çocuk gelişimi ve sağlığı için yaptklarının haklılığını ve gerekliliğini göstermektedir.

Adadaki zor ekonomik koşullara rağmen, 0-7 yaş arası çocuklara sağlanan bir litre sıvı süt diğer başlıklardaki beslenme açıklarını kapatmada önemli rol taşıyor.

Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik koşullar nedeniyle yeterli düzeyde mevcut olmayan gıda maddelerinin daha küçük çocuklara her koşulda ve eşit olarak mutlaka ulaştırılması sağlanıyor.

BM, açlık ve yetersiz beslenme konusunda 2015’e kadar bazı hedeflere ulaşmayı amaçlıyor. Devlet ve hükümet başkanlarının görüş birliğine vardığı bu konuda Küba yardım eden ülke konumunda.

Küba, maruz kaldığı ekonomik ablukaya, ticaret ve parasal kredi ambargosunun getirdiği ciddi kısıtlara karşın, hedefleri doğrultusunda çalışmaya devam ediyor.

Küba, dünyanın bu genel durumuna karşın, hiçbir umutsuzluk belirtisi göstermiyor, çocuk sağlığı ve yetersiz beslenmeyle ilgili kaygı hiçbir verici işaret vermiyor. Dünyadaki yetersiz beslenen 5 yaş altı 146 milyon çocuktan hiçbiri Kübalı değil.
(soL- Dış Haberler)