Kırım'da gerginlik

Kırım'da Rusya taraftarı Ruslar ile Kiev'deki yeni yönetim yanlısı Tatarlar arasında gerginlik yaşandı. Tatarların örgütü Meclis ve Tatar milletvekilleri, Kırım parlamentosunun bölgenin geleceğine dair alınacak kararın oylanacağı bir oturum yapılmasına karşı çıkıyor.

(soL - Dış Haberler) Ukrayna'daki Kırım Otonom bölgesinin başkenti Simferopol'da bağımsızlık ve Rusya yanlısı Ruslar ile Kiev'deki yani yönetim yanlısı Tatarlar arasında gerginlik yaşandı.

Parlamento binası önünde toplanan Rusların ellerinde Rusya bayrakları varken, Tatarların elinde Ukrayna, Kırım ve Tatar bayrakları yer aldı. Ortam zaman zaman gerginleşirken, taraflar birbirlerine bayrak sopalarıyla saldırdı. Tatarlar, "Ukrayna, Ukrayna" ve "Allahuekber" şeklinde slogan atarken, Ruslar da Rusya lehine tezahürat yaptılar.

Eylemi örgütleyen Kırım Tatar Halkı Meclisi (Meclis) lideri Rıfat Çubarov yaptığı konuşmada, gösteriye katılanları barışçıl bir biçimde evlerine dönmeye çağırdı. Çubarov, Kırım Yüksek Konseyi'nin "istikrarsızlığın" kaynağı olmaması için toplandıklarını söyleyerek, "Yaklaşımlarımız farklı olabilir, ancak hepimiz kanımız ve sevgimizle Kırımlıyız. Bugünkü görevimiz, bu meydanda herhangi bir çatışmaya izin vermemektir" dedi.

Daha sonra söz alan Rus Birliği Partisi lideri Sergey Aksyonov da, "Kırım bizim ortak evimiz ve birbirimize saygı göstermeliyiz. Bu meydanda siyasi provokatörlerin çatışma çıkarmasına izin vermeyin" dedi.

Kırım parlamentosu, Kiev'deki yeni yönetime karşı tutumunu belirlemek için yapacağı toplantının gününe karar vermek için toplanmıştı. Tatarlar, böyle bir görüşmenin yapılmasına karşı çıkıyor.

Parlamento sözcüsü Vladimir Konstantinov, görüşmede Kırım'ın Ukrayna'dan ayrılmasının konuşulacağı iddialarını "provokasyon" olarak nitelendirerek, bunun parlamentonun itibarını azaltmak için ortaya atıldığını söyledi.

Kırım'daki etnik Ruslar, Kırım'ın Ukrayna'dan ayrılmasını ve Rusya'nın yardımını talep ediyorlar. Tatarlar ise yeni Kiev yönetimine desteklerini ilan ettiler. Kırım'ın nüfusunun yüzde 59'u Rus.