Kimyasal saldırı Liva el İslam'ın işi mi?

21 Ağustos'ta Şam'ın Guta bölgesinde gerçekleştiği iddia edilen kimyasal saldırı ile ilgili yeni bilgiler ortaya çıktı. Buna göre, saldırı bölgedeki Liva el İslam isimli silahlı çetenin işi olabilir.

(soL - Dış Haberler) Suriye'nin başkenti Şam'ın doğusundaki Guta bölgesinde 21 Ağustos günü gerçekleştirildiği iddia edilen kimyasal silah saldırısı ile ilgili yeni bir iddia ortaya atıldı.

Brown Moses isimli blogda yer alan videolardaki görüntülerde, Liva el İslam isimli silahlı çetenin 21 Ağustos'ta çektiği görüntülere yer veriliyor. Bu görüntüler, 15 Eylül günü Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne bağlı peşmergelerin sınırda öldürdükleri 3 militandan birinin cebinde bulnan cep telefonunda bulundu. Videoların birinde görülen militanlardan bir tanesi, operasyona "Soğuk Rüzgar Operasyonu" adını veriyor. Görüntülerdeki çete üyeleri gaz maskesi takmış olarak görünüyorlar.

İşte Liveleak ve Youtube'a da konan videolar:

Üçüncü videoda, operasyona "Soğuk Rüzgar Operasyonu (Reeh Sarsar)" dendiği görülüyor. Muhaliflerin bir tavşan üzerinde kimyasal deney yaptığı bir başka videoda da, deneyi yapan grup kendisine "Soğuk Rüzgar Kimyasal Taburu" ismini vermişti:

Bununla birlikte, blogda videolardaki bazı tuhaflıklara da dikkat çekildi. Örneğin 21 Ağustos'ta dolunay varken, videolarda ışık olmamasına dikkat çekildi. Bunun yanı sıra, ateşlenen silahlardaki Liva el İslam sancağının da, daha önceki çete eylemlerinde kullanılmaması bir başka ayrıntı.

Rusya da Liva el İslam'ı işaret etmişti
Rusya da, katliamdan hemen sonra Liva el İslam'ın kontrolündeki bölgelerden füze atıldığını tespit etmişti. Es Sefir'den Muhammed Blut'un Medyaşafak'ta yayınlanan Guta Katliamı: İslam Tugayı Füzelerinin Hikayesi / Katliam Ordunun İlerleyişini Durdurma Amaçlı başlıklı makalesinde şu satırlara yer verilmişti:

"Ruslar, kimyasal madde taşıyan el yapımı füzelerin, Zehran Alluş yönetimindeki 'İslam Tugayı'nın kontrolü altındaki bölgeden atıldığını söylüyorlar. Zehran Alluş yönetimindeki İslam Tugayı, Guta'daki en güçlü silahlı grup ve 25 bine yakın militana sahip. Arbin, Zemelka, Sekba, Kefbatn, Ayn Terma ve çevre bölgelere dağılmış haldeler. Suriye ordusunun şu ana kadar ki en büyük operasyonu olan ve başkentin eteklerinde gerçekleştirilen 'Kent Kalkanı' hamlesine cevaben, biri eski mıntıka olan Cobar yakınlarında bir beldeye, diğeri de, Doğu Guta'daki Arbin ve Zemelka ortalarına isabet eden iki füze atıldı."