Sayfa yolu
Karamehmet ve Barzani ortak oluyor
Yayın Tarihi: 05.08.2009 , 13:33 Güncelleme Tarihi: 22.01.2025 , 10:54
Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne 1.1 milyar dolar borcu olan Karamehmet, kurulan yeni şirketteki hisselerinin yüzde 17'sini Kürt Yönetimi'ne devrediyor. Konsorsiyumda Genel Enerji'nin payı yüzde 33'e iniyor.
CEO doğruladı
Plana göre, KRG (Kurdistan Regional Government) Heritage ve Genel Enerji'nin birleşmesiyle doğacak HeritaGE Oil Plc şirketinden yüzde 17 pay alacak. Bu pay İngiliz Heritage Oil'in payından değil, Mehmet Emin Karamehmet'in payından verilecek. Böylece üçlü konsorsiyumda İngiliz şirketin hisse oranı yüzde 50, Genel Enerji'nin hisse oranı yüzde 33, Kürt Yönetimi'nin payı da yüzde 17 olarak şekillenecek.
Birleşmiş HeritaGE Oil'in CEO'su olacak ve halen Genel Enerji'nin CEO'su olan Mehmet Sepil, "birleşmenin Eylül ayında tamamlanması için adımlar atıldığını söyledi. Sepil'in verdiği bilgiye göre, Genel Enerji'nin Kuzey Irak'taki 5 sahanın imtiyaz hakları karşılığında KRG'ye 1.1 milyar dolar borcu bulunuyordu. Bu borca karşılık 286.3 milyon hissenin 96 milyonu ya da bir başka deyişle toplam hissenin yüzde 17'si KRG'ye verilecek. Genel Enerji'nin böylece şeni şirketteki payı yüzde 33'e gerilemiş olacak
5.5 milyar $'lık şirket
Genel Enerji'de halen Karamehmet'in yüzde 56, Mehmet Sepil'in de yüzde 44 oranında hissesi bulunuyor. Genel Enerji ve Heritage Oil Ltd. ortak petrol arama ve üretim şirketi oluşturmak için geçtiğimiz Haziran ayında “İyi Niyet Anlaşması” (memorandum of understanding) imzalamıştı.
Bağlayıcılığı olmayan ancak ortaklık için bazı koşulların yerine getirilmesini öngören anlaşmaya göre, kurulacak yeni şirketin hisse dağılımı yüzde 50 Genel Enerji, yüzde 50 Heritage olarak gerçekleştirilecekti.
Adı Heritage Oil Plc olarak belirlenen şirketin öncelikli hedefi, Irak'ın kuzeyindeki Taq Taq, Tawke ve Miran sahalarını geliştirerek petrol üretimi artırmak ve petrolünü Kerkük-Ceyhan Boru Hattı'ndan uluslararası pazarlara ulaştırmak olarak belirtilmişti.
Büyük bir arama ve üretim şirketine dönüşmesi hedeflenen Heritage, muhtemelen Main Board of London- FTSE 100'de kayıtlı olacak. Şirketin toplam piyasa değeri de 5.5 milyar dolar olarak açıklanmıştı.
Sorun çıkan petrolün ihracatında
Kürdistan Bölgesel Yönetimi, 1 Haziran 2009'da Taq Taq bölgesinden çıkan petrolün ilk ihracatının gerçekleşmesi üzerine bir tören düzenlemiş, Erbil'deki tören adeta KRG'nin gövde gösterisine dönüşmüştü. Ancak Bağdat yönetimi, törenin ardından gelişen süreçte Kuzey Irak'ın kendilerinden onay almaksızın günde 60 bin varilin üzerinde petrol ihracatı yapmasına izin vermeyeceğini açıklamıştı. Mevcut prosedüre göre, Kuzey Irak yönetimi petrol ihracatı gerçekleştirse bile petrolün parası önce Birleşmiş Milletler'in hesabına yatırılıyor ardından da Bağdat Yönetimi'ne devrediliyor.
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.