İsrail'de taş atmanın cezası 20 yıla çıkartıldı

İsrail kabinesi tarafından onaylanan yeni bir yasa tasarısı taş atmanın cezasını 10 kat artırıyor. Doğu Kudüs'te artan araç taşlama eylemleri nedeniyle hazırlandığı savunulan yasa tasarısına göre, taş atan bir kişi 20 yıl hapsi cezası alabilecek.

(soL - Dış Haberler) İsrail kabinesi taş atmaya 20 yıl hapis cezası öngören bir yasa tasarısını onayladı. Son dönemde özellikle Doğu Kudüs'te artan "şiddet dalgasıyla" başa çıkmak için çıkartıldığı savunulan yasaya göre, mahkeme bir kişinin başka bir kişiye zarar verme niyetiyle taş attığını kanıtlarsa, 20 yıla kadar hapis cezası verebilecek.

Yasa ayrıca görevlerini yerine getirmelerini engellemek amacıyla polis araçlarına ya da polis memurlarına taş atanlara da hapis cezası öngörüyor. Mahkeme, "zarar verme niyetini" kanıtlayamazsa bile taş atan kişiye 10 yıl hapis cezası verebilecek. İsrail'deki mevcut yasalar böyle bir suçun cezası olarak maksimum 2 yıl hapis cezası öngörüyor.

İsrail Kabinesi'nden Aviçai Mandelblit'in önerisiyle gündeme alınan yasa tasarısı kabine tarafından onaylansa bile yürürlüğe girmesi için İsrail meclisi Knesset'in onayı gerekiyor.nİsrail medyası, son dönemde özellikle Doğu Kudüs’te hafif raylı tren hattı, otobüsler ve özel araçlara taş atma olaylarının arttığını ve yasa tasarısının bu nedenle hazırlandığını belirtiyor.