İsrail ve Filistin'de önemli ifşaatlar

Wikileaks'in açıkladığı belgeler, Obama Kahire'den "Yerleşimleri durdurun" çağrısı yaparken ABD ile İsrail'in gizli anlaşması olduğunu ortaya çıkardı. Filistin cephesinde ise işler daha da karıştı. Belgeler, Fetih'in İsrail'le işbirliğine dair yeni ve önemli bilgiler sundu.

Wikileaks’in açıkladığı yeni bir belgede, Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail arasında, Batı Şeria’daki Yahudi yerleşim bölgelerin genişlemesiyle ile ilgili gizli bir anlaşma olduğu açığa çıktı. ABD’nin Paris Büyükelçiliği’nden gönderilen belgeye göre ABD ile İsrail, “yerleşim bölgelerinin doğal genişlemesi” konusunda gizli bir anlaşmaya vardılar.

ABD’nin Paris Büyükelçiliği’nden 22 Haziran 2009’da gönderilen belgeye göre, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak Fransa ziyaretinde, ABD ile İsrail arasında, Batı Şeria’daki yerleşim bölgelerinin “doğal genişlemesinin” sürmesi konusunda gizli bir anlaşma olduğunu Fransız yetkililere bildirdi.

Anlaşmanın, ABD Başkanı Barack Obama’nın Mısır’da yaptığı ve Müslüman nüfusa işbirliği çağrısında bulunduğu ünlü “Kahire Konuşması”nın birkaç gün sonrasına denk gelmesi de dikkat çekiyor. Obama konuşmada İsrail'e "yerleşimleri durdurma" çağrısı da yapmıştı. Anlaşma, ABD dış politikasının ikiyüzlülüğünü ortaya koyuyor.

Fetih İsrail'le birlikte Hamas'a operasyon düzenledi
Wikileaks’in açıkladığı bir başka belge, ABD’nin Tel Aviv Büyükelçiliği’nden 13 Haziran 2007’de gönderilen “ISA Şefi Diskin’den Gazze Şeridi ve Batı Şeria’daki Durum üzerine” konulu belge. Belgede İsrail İç Güvenlik şefi Yufal Diskin, Filistin Özerk yönetimi ile yürütülen işbirliğinin üst düzyde olduğunu belirterek, 2007’de Gazze’de Hamas ile El Fetih arasında yaşanan çatışmalarda, El Fetih’le birlikte Hamas’a karşı ortak operasyonlar yürüttüklerini anlattı. Diskin, Filistin istihbaratının topladığı hemen tüm bilgileri İsrail’le paylaştığını da belirtti.

Diskin, belgede ABD Büyükelçiliği temsilcilerine Gazze Şeridi’nde Hamas’ın Fetih’i yok edecek güçte olmasa da, her türlü çatışmayı kazanacak güçte olduğunu belirtiyor. Dayton planı uyarınca Fetih’e silah ve cephane verilmesine karşı olduğunu belirten Diskin, “Fetih’i askeri açıdan güçlendirme fikrini destekliyorum, ancak verilen silahların ilgili yerlere ulaşmasını sağlayacak ölçüde örgütlü olmamalarından korkuyorum” diyerek, silahların Hamas’ın eline geçebileceği kaygısını dile getirdi.

Fetih İsrail’den eğitim istemiş
Diskin’in ifadelerine göre Gazze’de çok güçsüz durumda bulunan Fetih, İsrail’den Mısır ve Yemen’de Fetih güçlerini eğitmesini istedi. Diskin, “Bunu yaparız ancak korkarım onları yönetecek kimse yok” diyerek Fetih’in örgütsüzlüğüne ve kadro eksikliğine işaret etti.

Fetih’ten İsrail’e: Hamas’a saldırın
Diskin, Fetih’in kötü durumda olduğunu anlatırken, “Bizden Hamas’a saldırmamızı istiyorlar. Bu yeni bir durum. Bunu daha önce hiç görmemiştik. Umutsuz durumdalar” dedi.

Diskin, Fetih’in İsrail’le işbirliğini anlatarak, “İsrail’in güvenliğinin, Batı Şeria’da Hamas’la mücadelede ayakta kalmaları için merkezi olduğunu anlıyorlar” diye ekledi.

Mahmud Abbas’ın da Fetih’in içinde bulunduğu umutsuz durumun farkında olduğunu söyleyen Diskin, Abbas’ın da İsrail için bir paradoks haline geldiğini belirterek “Hiçbir şey yapamıyor” dedi.

El Fetih’ten yalanlama
El Fetih, konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaparak “Wikileaks tarafından açıklanan, İsrail İç Güvenlik şefi Yufal Diskin ile ilişkili olan belge tamamen yalan ürünüdür. El Fetih’in herhangi bir yetkilisinin İsrail’den böyle bir talepte bulunması söz konusu değildir. Söz konusu bu talep, bizim hareketimizin genel çizgisiyle ve ulusal ilkelerimizle bağdaşmıyor” dedi.

İsrail’le ilgili yeni belgeler mi açıklanacak?
WikiLeaks kurucusu Julian Assange, El Cezire’ye yaptığı açıklamada, İsrail’le ilgili bilgilerin büyük bir kısmını kamuoyuyla paylaşmaya henüz doğru düzgün başlamadıklarını ifade etti.

Şimdiye kadar yayımlananların İsrail hakkındaki belgelerin sadece yüzde 1-2’si olduğunu söyleyen Assange, ellerinde bu yıl başlarında Dubai’de yaşanan ve Mossad’ın sorumlu olduğuna inanılan Mahmud el Mabhuh suikastı ve 2006 yılında yaşanan İkinci Lübnan Savaşı’yla ilgili belgeler olduğunu söyledi. Assange ayrıca “bir Suriyeli yetkilinin bir keskin nişancının suikastına hedef olması”yla ilgili de belgeler açıklayacaklarını söyledi.

Assange bütün bu belgelerin yayımlanması için altı ay civarında bir çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu ifade etti, ancak son günlerde Wikileaks ve İsrail arasında bir anlaşma olduğu yönünde yayılan söylentileri reddetti.

(soL - Dış Haberler)