İsrail savaş uçakları Şam'ı bombaladı: 2 ölü, 5 yaralı!

Suriye Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, İsrail savaş uçaklarının Şam'da bulunan bir bilimsel araştırma merkezini bombaladığı belirtiliyor.

Suriye Genelkurmay Başkanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre, İsrail savaş uçakları Suriye hava sahasını ihlal ederek Şam'da bulunan bir bilimsel araştırma merkezini bombaladı. Araştırma merkezinin savunma teknolojileri konusunda çalıştığı belirtiliyor. Geçtiğimiz aylar boyunca silahlı muhalif grupların merkezi ele geçirmeye yönelik başarısız girişimlerinin olduğu da basına yansıyan bilgiler arasında. Merkezde bulunan ekipmanların ve yapılan ar-ge çalışmalarının oldukça önemli olduğu ve saldırıda pek çoğunun hasar gördüğü bildiriliyor. İsrail uçaklarının saldırısı sonucunda 2 kişinin yaşamını yitirdiği, 5 kişinin ise yaralandığı ifade ediliyor. Ayrıca araştırma merkezinde ve çevredeki binalarda ciddi maddi hasar oluşmuş durumda.

ÖSO militanları hava savunma sistemini tahrip etmişti
İsrail dün gece de Suriye'ye yönelik bir saldırı düzenlemiş ve Suriye-Lübnan sınırındaki bir konvoyu vurmuştu. İsrail'in saldırıları Suriye hava savunma sistemine takılmaksızın gerçekleştirmiş olması her iki saldırının da ortak noktası. Bu durumun nedenleri arasında, ÖSO militanlarının geçtiğimiz Kasım ayında Şam'ın güneyinde bulunan Marj el Sultan hava üssünü ele geçirerek tahrip etmesi de yer alıyor. Nitekim ÖSO'ya bağlı gruplar hava üssüne saldırdıklarında burada bulunan radar üssünü ve hava savunma sistemlerini tahrip ettikten sonra geri çekilmişlerdi. Marj el Sultan, İsrail sınırına yakın bir bölgede bulunuyor. Silahlı muhalif grupların benzer şekilde askeri hava üslerine sık sık saldırı girişiminde bulunduğu biliniyor.

İsrail 2007 yılında da benzer biçimde Deyr Ez Zor'da bulunan bir tesisi bombalamıştı. Ancak o dönemde Suriye hava savunma sistemi ağırlıklı olarak İsrail sınırına konuşlanmış olduğundan bu saldırı kuzey yönünden, yani Türkiye üzerinden gerçekleşmişti. İsrail savaş uçaklarının son iki saldırıda başarılı olmalarının bir nedeni de Türkiye'nin Suriye'ye yönelik tehditkar politikaları nedeniyle, Suriye'nin hava savunma sisteminin kısmen güney bölgesinden çekilmesi oluşturuyor.

(soL -Dış Haberler)