İsrail Konsolosluğu'nda ortak eylem

Konsolosluk önünde bir araya gelen emekçi, öğrenci ve aydınlar, Filistin halkına dayanışma mesajı gönderdiler.

soL (HABER MERKEZİ) İsrail Konsoloslukları önünde İsrail saldırısı altındaki Filistin halkıyla dayanışmak için tutulan "insanlık nöbeti" devam ediyor. Dünkü eylemde bir araya gelen binler, Filistin halkına dayanışma mesajı göndererek, saldırıların bir an önce durdurulmasını istedi. Konuşmalarda, Emine Erdoğan'ın Dört Mevsim Boğaziçi Oteli'nde yaptığı konuşmada ağlamasına ve Nazım'ın dizelerini söylemesine gönderme yapılarak, samimi olmak isteniyorsa Konya hava üssünün kapatılması, İsrail'le yapılan ikil anlaşmaların iptal edilmesi ve Bolu'da eğitim gören İsrailli komandoların kovulmasının gerektiği vurgulandı.

Eylemde "Katil İsrail İşbirlikçi AKP", "Katil İsrail Filistin'den Defol", "Filistin Halkı Yalnız Değildir", "Yaşasın Halkların Kardeşliği", "Her Yer Filistin Hepimiz Filistinli'yiz" sloganları atıldı

Konsolosluk önündeki eylemde Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu, TKP, Yurtsever Cephe, Halkevleri, EHP, Kaldıraç, Halk Cephesi, Üniversite Konseyleri Derneği, Bank-Sen, Sinter Metal işçileri ve sanatçı Hilmi Yarayıcı bir araya geldi.

Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu adına söz alan İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Hüseyin Demirdizen, İsrail'in gerçekleştirdiği katliamın bir an önce durmasını istedi. Tüm dünyanın gözleri önünde Filistin'e yağdırılan bombaların cevapsız kalmayacağını söyleyen Demirdizen, "İsrail'in yağdırdığı bombalarla akıttığı kan, onları kendi vahşetinde boğacak" dedi. Platformun Türkiye'deki adaletsizliklere, eşitsizliklere ve hak gasplarına karşı mücadele ederken, aynı zamanda komşu ülke halklarının yaşadığı adaletsizliklere de sesiz kalmayacağını ifade etti.

Demirdizen'in ardından Bank-Sen Genel Başkanı Önder Atay bir konuşma yaptı. Atay, Emine Erdoğan öncülüğünde gerçekleştirilen toplantıya gönderme yaptığı konuşmasında, Gazze'deki çocuklara yemek göndererek "yardım ettim" denilemeyeceğini söyledi. Filistin halkına ve bombaların altında ölen Gazzeli çocuklara yardım edilmek isteniyorsa, Konya'daki hava üssünün kapatılması, Bolu'da eğitim gören İsrailli komandoların kovulması ve İsrail'le yapılan anlaşmaların iptal edilmesi gerektiğini vurguladı. Atay, Türkiye ve Filistin semalarının sonsuza kadar savaş uçaklarının gölgesinde kalmayacağını emekçilerin, öğrencilerin, devrimci aydınların, sosyalistlerin ve akademisyenlerin mücadeleleriyle gökyüzünün aydınlanacağını belirtti.

Üniversite Konseyleri Derneği adına konuşan akademisyen Ruhan Alpaydın, yaşanan savaşlarda yalanların apaçık görüldüğüne, gerçeklerin hiç bu kadar açıkça ortaya serilmediğine değinerek, "Katiller biziz aldırmazlığımızdan fırsat buluyor. Onlara bu fırsatı vermeyelim" dedi.

Sinter Metal'de yaklaşık bir aydır sendikal haklarını savunmak için direnişte olan işçileri temsilen, Ferit Yalçın, Sinter işçilerinin Filistin halkına ve onlar için mücadele edenlere selam gönderdiklerini açıkladı. Yalçın, "Yaşasın işçilerin ve Filistin halkının direnişi" dedi.

Türkiye Komünist Partisi Merkez Komite Üyesi Mehmet Kuzulugil "First Lady'ler değil 'emeğin lady'leri, hoş geldiniz" diyerek başladığı konuşmasında, Cuma günü insanlık nöbetine destek için gelen Filistinli öğrencilerin, Türkiye'de kalmak istiyorlarsa sesiz olmaları yönünde tehdit edildiklerini, bu yüzden bugünkü eyleme katılamadıklarını belirtti.

Kuzulugil, Filistin halkıyla dayanışmanın yeni başlamadığını belirterek, 70'lerde ODTÜ'de Vietnam kasabı olarak bilinen Kommer'in arabasının devrimci öğrenciler tarafından yakılmasının ardından, Filistin'e giden Deniz Gezmişlerin "dayanışma meşalesini yaktığını" hatırlattı. Kuzulugil, Nâzım Hikmet şiiri okumanın artık moda haline geldiğini söylerken, Gazze'deki çocuklar için yardım toplamak bahanesiyle bir araya gelen devlet başkanı ve başbakan eşlerinin toplantısına gönderme yaparak, "Burası krallık değil, burada 'First Lady'ler olamaz" dedi. Osmanlıcılığın diriltilmeye çalışıldığını ifade eden Kuzulugil, yıllarca Osmanlı egemenliğinde yaşamlarını sürdüren Filistinlilerin, işgale ortak olunarak boyunduruk altına alınmasına karşı, onlarla kardeşçe yaşamak istedikleri için mücadele ettiklerini söyledi.

Filistinlilerin mücadelesini desteklediklerini ve işgalin sona ermesini istediklerini belirten Kuzulugil, Konya üssünün kapatılması, İsrail askerlerinin Bolu'dan kovulması ve Türkiye ve İsrail arasındaki ikili anlaşmaların iptalini istedi.

Eylemde Türkiye 'de yaşayan Filistinli Zeyad Dahliz de bir konuşma yaptı. "Yaşasın Filistin Halkı" sloganı atarak, alanda toplananları selamlayan Dahliz, Filistin halkı için verilen mücadelenin çok önemli olduğuna değindi.

Konuşmaların ardından, Hilmi Yarayıcı, Filistin halkına dayanışma mesajı göndererek onlar için bestelediği yeni şarkısını söyledi.