İsrail Ajanı Haaretz'de

İsrail'in en saygın ve güvenilir haber kaynağı Haaretz Gazetesi'nin Hollanda muhabirinin İsrail istihbaratı ve Siyonist Derneklerin çalışanı olduğu iddia ediliyor.

İsrail'in en saygın ve güvenilir haber kaynağı Haaretz Gazetesi'ne Hollanda'dan katkı sunan Cnaan Liphshiz'in İsrail istihbarat servisleri ve Hollanda'da bulunan aşırı sağcı derneklerle ilişkisi olduğu iddia ediliyor.

İddiayı ortaya atan Electronic İntifada sitesi'ne göre Liphshiz Hollanda'da faaliyet gösteren CIDI (İsrail Belgeleme ve İstihbarat Merkezi) için çalışıyor. Liphshiz 2007'den beri Haaretz için 50 kadar makale hazırladı ve makalelelirde genel olarak karşı görüşe yer vermedi. Birçok makalesinde İsrail'i eleştiren Hollandalı siyasetçiler veya sivil toplum kuruluşlarını "anti-semitist" olarak tanıtan Liphshiz ayrıca sadece CIDI'nın verilerini baz alarak haberler hazırlıyor.

CIDI ise Avrupa'da İsrail'i eleştiren kişi, kurum ve kuruluşlara yönelik "gayrı meşrulaştırma" operasyonu yürüten ve içinde İsrail istihbarat servisi üyelerinin çalıştığı bilinen bir kurum. Daha önce Electronic Intifada'ya yönelik "anti-semitist" ithamında bulunan, CIDI NGO Monitor adlı yayın organıyla özellikle Filistin sorununu gündeme getiren yayınları hedef alıyor.

Gazeteci Cnaan'ın biyografisi de oldukça ilginç. CIDI'nın internet sitesinde bulunan profilinde gazetecinin ikinci İntifada zamanında İsrail Ordusu'nda aktif görev aldığı ardından istihbarat birimleri için çalıştığı belirtiliyor. Cnaan Liphshiz daha sonra Hollanda'ya yerleşiyor ve burada CIDI için çalışmaya başlıyor. Electronic Intifada'nın haberinden önce ise CIDI biyografide "CIDI için çalışıyor" ibaresini çıkarıyor ancak haber kaynağı Electronic Intifada google üzerinden eski biyografiye ulaşıyor.

Sitenin CIDI ve Haaretz'e yönelttiği sorular ise benzer biçimde cevaplanıyor: "Liphshiz araştırmalarını yayınladığımız bağımsız bir yazar".

İsrail istihbaratına bağlı olarak Avrupa'da ve ABD'de faaliyet yürüten pekçok kurumun genel olarak Filistin sorununu gündeme getiren kişilere yönelik "anti-semitist" ithamı bir çeşit gayrı meşrulaştırma operasyonu olarak bilinirken Liphshiz de benzer bir yöntemi takip ediyor.

Örneğin, 9 Eylül 2009'da "Hollanda Yahudileri Gazze Savaşı'nın ardından anti-semitist saldırılardan şikayetçi" başlıklı haberinde Liphshiz sadece CIDI'dan aldığı verilerden yararlanıyor.

Yine 27 Haziran 2008'de Hollanda eski Başbakanı Dries Van Agt hakkında bir profil hazırlayan Liphshiz'e göre Agt "anti semitist". Bu yorumu için hiçbir açıklama sunmayan Liphshiz'in haber kaynakları ise "isimsiz". Aynı dönemde CIDI yöneticisi Ronny Naftaniel de Agt hakkında çok benzer bir yazı kaleme alıyor.

Bünyesinde Gideon Levy ve Amira Hass gibi değerli yazarlar bulunduran Haaretz'in Liphshiz ile çalışmaya devam edip etmeyeceği henüz kesinleşmedi.

(soL - Dış Haberler)