Hüsnü Mahalli: ‘Davutoğlu’nun geleceği Esad’ın düşmesine bağlı’

Hüsnü Mahalli el-Akbar’daki bugünkü yazısında Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun geleceğinin Suriye’nin kaderine bağlı olduğunu söyledi. Mahalli ayrıca Katar ve Suudi yetkililerin Davutoğlu'na Suriye’de olan bitenlerle ilgili yalan söylediğini iddia etti.

Mahalli bugünkü yazsında muhalefet partilerinin ve birçok analistin, Türkiye’nin Suriye politikasındaki başarısızlığın tek sorumlusu olarak Davutoğlu’nu işaret ettiğini ve Esad’ın devrilmemesi durumunda Erdoğan’ın Davutoğlu’nu görevden alabileceğini öne sürdü.

Davutoğlu Clinton’la görüştü, Erdoğan’ı ikna etti

Mahalli, Erdoğan’ın en başta Batı ve NATO’nun Libya’ya yönelik müdahalesine şiddetle karşı çıktığını fakat Davutoğlu’nun Clinton’la görüşmesinden sonra Erdoğan’ı “büyük ödüller” karşılığında Washington’un tarafında yer almaya ikna ettiğini yazdı.

Kısa bir süre sona, henüz Suriye’den Türkiye’ye kaçmaya çalışan kimse yokken, Türkiye’nin aceleyle sınırda bir mülteci kampı kurduğuna işaret eden Mahalli, asıl sürprizin Erdoğan hükümetinin Suriyeli muhaliflerin ilk konferansını Antalya’da düzenlemesine izin vermesi olduğunu kaydetti.

Katarlılar ve Suudiler Davutoğlu’na yalan söyledi
Türkiye’nin Suriye meselesine Katar ve Suudi Arabistan ile birlikte müdahil olduğunu söyleyen Mahalli, Katarlıların ve Suudilerin, Davutoğlu’na Suriye’deki iç durum hakkında ve rejimin yıkılmak üzere olduğu konusunda açıkça yalan söylediğini belirtti.

Mahalli, Arabistan ve Katarın, ABD’den gelen yeşil ışıkla birlikte Türkiye’ye büyük finansal yardım yaptığını ve özellikle bu gelişmeden sonra bu ülkelerin Türkiye’yi Suriye krizinin içine çekmede anahtar bir rol üstlendiğini kaydetti.

Suudi ve Katarlıların, yalanlarının ortaya çıkacağını sezdikten sonra Türkiye ile aralarına mesafe koyduğunu söyleyen Mahalli, bu durumun son dönemde Katar Şeyh Hamad bin Khalifa al-Thani Emiri ve Suudi Arabistan Kralı Abdullah ile Erdoğan arasında ortaya çıkan iletişim eksikliğini açıklayabileceğini ifade etti.

Ortadoğu konusunda uzman kimse yok

Suriye konusundaki stratejilerine getirilen onca eleştiriye rağmen Davutoğlu’nun fikirlerinde bir değişiklik olmadığını kaydeden Mahalli, Ankara’nın Suriye meselesinde ve genel olarak Araplarla ilgili meselelerde uzman olan kişilere sahip olmadığını belirtti. Mahalli, “Bu durum, Suriye ile ilgili bütün analizlerin neden oldukça yüzeysel olduğunu ve Batı medyası tarafından üretilen yeni hikâyelerden ve makalelerden veya Türk gazetecilere sızdırılan ABD İsrail istihbarat raporlarından neden daha öteye gidemediğini açıklamaya yardımcı olabilir. Ankara, Suriye hakkındaki bilgilerinin çoğunu El Cezire ve El Arabiya’dan ve Suriyeli muhaliflerinin sosyal paylaşım sitelerindeki sayfalarından alıyor” dedi.

Erdoğan Davutoğlu ile daha ne kadar devam edecek?
“Davutoğlu Suriye rejimini devirmek için kararlı gözüküyor aksi takdirde Erdoğan onu görevden alacak ve diplomatik kariyerine bir son verecek. Bazıları, Davutoğlu’nun Suriye rejimini devirerek diplomatik ve politik değerini kanıtlarsa, Erdoğan 2014 yazında başkan olduğunda, onun Türkiye’nin yeni başbakanı olabileceğini söylüyor.”

(soL- Dış Haberler)